Is bitcoin wel een inflatiebestendige financiële asset?

De bitcoin koers bereikte in 2017 al de symbolische grens van 20.000 dollar; inmiddels zijn we zes jaar verder en moeten we het doen met een koers van 26.000 dollar. Dat werpt voor sommigen de vraag op of bitcoin wel de inflatiebestendige asset is die het pretendeert te zijn. In theorie zou een digitale valuta met een absolute schaarste van 21 miljoen eenheden dat kunnen zijn.

Bitcoin groeit mee met de inflatie

Als we de all-time high van bitcoin van 2017 corrigeren voor inflatie, dan kom je volgens BTC Gandalf uit op een koers van 24.942 dollar. Daar hangt bitcoin net boven, waardoor je zou kunnen concluderen dat bitcoin resistent is tegen inflatie. In ieder geval tegen de inflatie van de Amerikaanse dollar.

We moeten echter ook niet vergeten dat de koers van 20.000 dollar in 2017 echt een momentopname was. Vrijwel niemand heeft op dat punt zijn bitcoin kunnen verkopen, net als dat de koers van 69.000 dollar in 2021 een piekmoment was.

Dat zijn de momenten waarop de gekte zijn climax bereikt, waardoor het niet helemaal fair is om die koers te nemen als meetmoment voor 2017. Je zou bijvoorbeeld beter een gemiddelde koers kunnen nemen. Dan kom je meteen op veel betere resultaten uit voor bitcoin.

Het thema van inflatie

We gaan rustig door met het thema van inflatie, want vandaag staat er wat dat betreft weer een belangrijke toespraak op het programma. Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, staat namelijk op het programma voor het Jackson Hole Economic Symposium voor centrale banken.

Keith Alan van Material Indicators verwacht in ieder geval een bak volatiliteit als gevolg van de toespraak van Powell. Over een kleine vier uur (16.05u NL tijd) klimt de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank achter zijn spreekgestoelte.

"Ik ben voorbereid voor een test van de dieptepunten en de mogelijkheid van heftige volatiliteit", aldus een scherpe Keith Alan. Laten we hopen dat het om volatiliteit naar de bovenkant gaat, want bitcoin heeft het de afgelopen dagen al zo zwaar.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....