Is de opleving van bitcoin alweer ten einde?

Bitcoin is de dag voor het eerst in tijden weer in het rood begonnen. Op het moment van schrijven staat er een min van 0,77 procent op de borden, maar de bitcoin koers staat nog altijd boven de 28.000 dollar. Wat dat betreft gaat het de goede kant op, maar alles lijkt af te hangen van de Amerikaanse rente, waar de Federal Reserve woensdag een besluit over zal nemen.

De Amerikaanse rente

In een recente notitie schreef David Mericle, de hoofdeconoom van Goldman Sachs, dat de Federal Reserve waarschijnlijk een pauze inlast vanwege de stress in het banksysteem. Het probleem is dat de chaos bij de banken komt op een moment dat de inflatie nog altijd hoog is.

Dat dwingt de Federal Reserve in een bijna onmogelijke spagaat. Aan de ene kant willen ze met een hogere rente de inflatie aanpakken, terwijl ze aan de andere kant ook de financiële stabiliteit moeten bewaken.

Waar de markt eerder nog had ingezet op een finale rente van rond de 5,0 procent, lijken die plannen nu helemaal van tafel. Voor het einde van 2023 worden nu zelfs al meerdere renteverlagingen verwacht.

Dat geeft maar aan dat de markt ook het idee heeft dat de Federal Reserve meer belang hecht aan de financiële stabiliteit, dan aan het omlaag brengen van de inflatie, die in de Verenigde Staten nog altijd rond de 6 procent ligt.

Stress in het banksysteem

Als je het aan Mericle van Goldman Sachs vraagt, dan is de stress in het banksysteem op dit moment de belangrijkste ontwikkeling die er gaande is. “Wij denken dat de beleidsmakers van de Federal Reserve onze mening delen dat de stress in het banksysteem op dit moment het grootste punt van zorg is”, aldus Mericle.

Voor nu zijn alle ogen gericht op woensdag, want dan klimt Federal Reserve voorzitter Jerome Powell weer achter het spreekgestoelte om de markt te woord te staan over de rentebeslissing van zijn centrale bank.

De kans is groot dat Powell flink onder vuur wordt genomen over de bankencrisis die gaande lijkt in de Verenigde Staten. Wat dat betreft gaan we morgen weer een hoop leren over de staat van de economie en de plannen van de Federal Reserve.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....