Is het bullish momentum van bitcoin georkestreerd en moeten we ons zorgen maken?

De bitcoin koers weet momenteel even van geen ophouden en blijft maar verder opstomen. Op het moment van schrijven handelen we op 21.153 dollar, waarmee de koers ten opzichte van zeven dagen geleden met 22,40 procent is gestegen. Niet iedereen vertrouwt echter het opwaartse momentum dat bitcoin momenteel laat zien.

Georkestreerde stijging

Er zijn handelaren die het idee hebben dat de stijgingen voor een gedeelte in scene gezet zijn. Material Indicators constateert namelijk dat er enigszins vreemde dingen gebeuren met de orderboeken van Binance op dit moment. Om die reden kiest hij ervoor om zijn risico's in ieder geval goed te managen.

Er zijn op vrijdag 13 januari biedingen in de orderboeken van Binance gezet die volgens Material Indicators qua omvang zeer ongebruikelijk zijn. Met name om die reden is hij wat voorzichtig over de huidige koersstijgingen van bitcoin, maar geeft hij aan er zeker niet tegen te vechten.

"Het is mogelijk dat ze met deze biedingen in het orderboek proberen om extra biedingen aan te trekken om de dunne liquiditeit naar boven uit te buiten," aldus Material Indicators. Hiermee bedoelt hij dat het met dunne orderboeken redelijk eenvoudig is om de koers op te drijven voor de grote jongens binnen de markt.

Opvallend is dat Byzantine General hetzelfde zegt over de orderboeken van Deribit, waar volgens hem iets vergelijkbaars aan de gang is. Laten we dus zeker niet te vroeg juichen om deze koersstijgingen voor bitcoin, want het kan allemaal nog snel omdraaien.

Onvoldoende vraag?

Een andere zorg van sommige handelaren is dat er simpelweg onvoldoende vraag is naar bitcoin op dit moment. Daarmee bedoelen zij uiteraard dat er onvoldoende vraag is om de huidige rally te ondersteunen, niet per se onvoldoende vraag in de algemene zin van het woord.

Phi Deltalytics schrijft in een blogpost voor CryptoQuant op 16 januari over deze zorg. Het valt deze analist op dat er momenteel veel bitcoin richting de beurzen beweegt, terwijl het aantal stablecoins daar juist afneemt. Over het algemeen is dat geen goede combinatie.

Als er bitcoin naar de beurzen gaat is dat over het algemeen om te verkopen, terwijl stablecoins er juist zijn om in te stappen. Met een daling in het aantal stablecoins en een stijging van het aantal bitcoin bij de grote beurzen zien we precies het tegenovergestelde gebeuren van wat nodig is om deze rally verder te ondersteunen.

Alles bij elkaar is het dus helemaal niet zo zeker dat deze rally doorzet en zijn er verschillende handelaren die hun vraagtekens bij de positieve koersactie zetten. Aan de andere kant moet je ook bedenken dat er altijd wel wat negatieve argumenten voor de koers op de korte termijn te verzinnen zijn.

Lees meer over:
bitcoin koersBitcoin nieuws

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....