Is Laos het volgende land dat bitcoin omarmt?

Het in Zuidoost-Azië gelegen Laos lijkt na El Salvador het volgende land dat serieus kijkt naar de mogelijkheden van bitcoin. Waar de centrale bank afgelopen maand nog huiverig was ten opzichte van bitcoin, lijkt de overheid nu compleet gedraaid. Dat meldt de Financial Times.

Het plan is namelijk om zes bedrijven toestemming te geven om bitcoin te gaan minen en verhandelen. Vooral dat minen is een interessante voor Laos.

Laos een land van duurzame energie

Waarom het minen van bitcoin zo interessant is voor een land als Laos? Ten eerste omdat ze een schuld van meer dan 14 miljard dollar op zich hebben drukken, die middels het minen van bitcoin enigszins verzacht kan worden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Landen aan de periferie van het financiële systeem moeten vaak veel Amerikaanse dollars lenen en zich in de schulden werken om rond te kunnen blijven komen. Daarmee neemt de afhankelijkheid van dat soort landen aan de Verenigde Staten alleen maar toe.

Het mooie voor Laos is dat ze enorme natuurlijke bronnen voor waterkrachtenergie hebben en dat bitcoin mining een manier is om die energie te benutten. Momenteel gaat een groot deel daarvan namelijk verloren.

Juridisch raamwerk in aantocht

Dat het om een serieuze poging van het land gaat blijkt ook uit de opdrachten die de betrokken ministeries hebben gekregen om wetgeving op te stellen om alles in juiste banen te leiden. De eerste resultaten hiervan worden op 16 en 17 september besproken.

Interessant is dat deze ontwikkelingen plaatsvinden kort nadat China een klopjacht op miners is begonnen. Hetgeen niet los van elkaar kan worden gezien.

De kans is meer dan aanwezig dat Laos is benaderd door een deel van deze miners om ze te vertellen dat ze op een natuurlijke goudmijn zitten wat energie betreft. Het is gaaf om te zien dat dit soort landen op deze manier de kans krijgen hun natuurlijke rijkdom in kapitaal om te zetten.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....