Jack Dorsey doneert 14 bitcoin aan ‘alternatief voor Twitter’

De voormalig CEO en oprichter van Twitter, Jack Dorsey, is een groot voorstander van decentralisatie. Om het veelbelovende decentrale sociale netwerk Nostr een push te geven, doneert Dorsey 14 bitcoin (ter waarde van ongeveer 245.000 dollar) aan het project.

Dorsey is snel

Twee dagen geleden kwam het nieuws naar buiten dat Dorsey 1 miljoen dollar per jaar beschikbaar stelt voor de ontwikkeling van Signal, een anoniem chatprogramma. Onder dat bericht reageerde iemand met "Jack, beter doneer je dat geld aan de #nostr ontwikkelaars", waarop Dorsey reageerde met "ik probeer een manier te vinden om dat te doen."

Een paar dagen later is het dus zover en doneert de miljardair 14 bitcoin aan het project. Een bedrag waar ze wel even mee vooruit moeten kunnen. Nostr is een open protocol dat erop gericht is om een wereldwijd sociaal netwerk te bouwen dat niet beïnvloed kan worden door gecentraliseerde machten.

Het moet een social media platform worden waar de gebruikers volledig de baas zijn over hun eigen content. Dat is in principe tof, maar die vrijheid kan ook een hoop ellende in de hand werken. Aan de andere kant is een perfect sociaal netwerk niet mogelijk, omdat zowel centralisatie als decentralisatie nadelen met zich meebrengen.

Hoe werkt Nostr?

De afkorting Nostr staat voor Notes and Other Stuff Transmitted by Relays. Het is een protocol dat niet draait op een gecentraliseerde server, in plaats daarvan draaien alle gebruikers een eigen instantie van de software. Gebruikers publiceren vervolgens een publicatie via deze eigen instantie, tekenen met hun private keys en versturen deze naar andere servers.

Die servers sturen de content dan door naar de rest - relay - waarmee het over het hele netwerk verschijnt. Op die manier wordt het onmogelijk voor gecentraliseerde machten om de content in het netwerk te controleren. Dat zou een manier kunnen zijn om de concurrentie aan te gaan met partijen als Twitter, Facebook en de andere grote social media platforms van dit moment.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....