Square publiceert white paper voor nieuw Bitcoin project genaamd tbDEX

Square lanceert een nieuwe bitcoin project. Het bedrijf van Jack Dorsey heeft een white paper gepubliceerd voor een decentrale beurs genaamd tbDEX.

In naam is het protocol (tbDEX) decentraal. Het doel is helder, het protocol moet het makkelijker maken om in en uit bitcoin te stappen. Square: ”Wij vinden dat de economie inclusief moet zijn. We moeten wegen bouwen naar de toekomst waar iedereen toegang heeft tot en kan deelnemen aan de economie.”

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dorsey is directeur en mede-oprichter van Square en is zelf heilig overtuigd van bitcoin. Mede daarom is dit open-source project gestart. Het is de bedoeling dat ontwikkelaars wereldwijd samen bouwen aan dit netwerk.

De white paper is 18 pagina’s lang en dient als blauwdruk voor wat er moet gebeuren binnen het project. Het protocol moet mensen in staat stellen om liquiditeit te vinden wanneer zij assets zoals bitcoin, fiat geld of echte goederen willen verhandelen.

Op het netwerk zelf bouw je een soort van eigen digitale identiteit op. Afhankelijk van de eisen die je zelf stelt en die anderen stellen aan de handel met jou kun je bepalen wat je wel en niet wil delen.

Het team achter tbDEX hoopt met de white paper veel nieuwe reacties en feedback te krijgen: “Deze eerste versie van de whitepaper is bedoeld om een ​​conceptueel begrip te krijgen het voorgestelde tbDEX-protocol. Het mag niet als volledig of definitief worden beschouwd. Het vertegenwoordigt een voorgesteld ontwerp. schreven de auteurs. Toekomstige herzieningen van de whitepaper zullen onvolledige elementen en momenteel onvoorziene problemen of uitdagingen aanpakken.”

Dit project is pas net begonnen en dus niet direct te gebruiken zoals uiteindelijk de bedoeling is.

tbDEX

tbDEX moet een verbinding worden tussen het oude geld (de dollar) en de wereld van bitcoin. Net als ‘gewone’ cryptobeurzen heeft het een relatief simpel einddoel: het makkelijker maken om van dollars naar BTC te gaan.

Square: ”We stellen een oplossing voor die niet afhankelijk is van een federatie om toestemming of toegang tot het netwerk te controleren; het dicteert ook niet het vereiste vertrouwensniveau tussen tegenpartijen”. In het project zit geen token verstopt. tbDEX moet er voor zorgen dat deelnemers gezamenlijk onderhandelen over het vertrouwen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om iemand op het netwerk te vertrouwen, als je dat zelf wil.

Zaken als transactiekosten op deze nog te bouwen beurs staan niet vast, die wordt bepaald door vraag en aanbod. Ook lijkt het erop alsof er geen strenge know-your-customer regels zullen zijn op het netwerk, je hoeft jezelf dus niet te identificeren om gebruik te maken van het platform.

Wat je moet laten zien en welke informatie je moet delen hangt af van met wie je gaat handelen. Wanneer jij wettelijk verplicht bent om gegevens te vragen voordat je bitcoin verkoopt kun je die gegevens ook eisen voordat er een transactie plaatsvindt. Gebruikers bepalen zelf welke informatie ze delen.

Gebruik van een protocol als dit maakt je echter niet onschendbaar. Wanneer je tegen de wetten in gaat in het land waar je woont kunnen er ook hier consequenties zitten aan wat je doet. Maar in de basis is het idee van tbDEX dat je niet verplicht bent om bijvoorbeeld je bankgegevens en woonadres te delen. Het protocol zelf verzamelt noch registreert persoonlijk identificeerbare informatie.

De white paper kun je hier lezen.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...