Jack Dorsey werkt aan decentraal alternatief voor Twitter

Jack Dorsey staat bekend als een bitcoiner van het eerste uur, maar ook als een fantastische ondernemer. Hij is niet alleen de CEO van het miljardenbedrijf Block, maar ook de oprichter van het door Elon Musk overgenomen Twitter. Volgens Dorsey is het nu echter tijd voor een decentraal alternatief voor Twitter, wat volledig weerbaar is voor de controle van overheden en corporates.

Permanente content

De succesvolle Dorsey is van mening dat het recht om content te verwijderen in een nieuw model volledig bij de bedenker daarvan moet liggen. "Ik geloof er sterk in dat de content die iemand produceert voor het internet permanent moet zijn, totdat de auteur besluit om het te verwijderen. Het moet altijd beschikbaar en toegankelijk zijn. Het weghalen van content en het schorsen van gebruikers moet niet mogelijk zijn", aldus een stellige Dorsey.

Volgens Dorsey is Twitter onder zijn leiderschap gefaald om dat te bewerkstelligen en slaagt ook het huidige Twitter er niet in om aan zijn strenge eisen te voldoen. Overigens geeft Dorsey aan dat het volledig zijn fout is dat het de verkeerde kant opging met Twitter.

"Het is volledig mijn fout, omdat ik uiteindelijk stopte met het vechten voor mijn principes op het moment dat een activistische aandeelhouder zich in 2020 met het bedrijf ging bemoeien. [...] Vanaf dat moment plande ik mijn exit, omdat ik wist dat ik niet langer de juiste persoon voor Twitter was", zo gaat Dorsey verder.

Mijn grootste fout

Het verleggen van de focus naar het bouwen van tools om de publieke discussie op Twitter te controleren is volgens Dorsey zijn grootste fout geweest. Dat heeft uiteindelijk de macht bij de gebruikers weggenomen. "Dit leverde het bedrijf teveel macht op", aldus Dorsey.

Twitter werd op zijn beurt door druk van buitenaf gedwongen om bepaalde beslissingen te nemen op het gebied van content. Nu is het volgens Dorsey tijd voor een decentraal alternatief, waarin deze controle door het bedrijf zelf niet meer mogelijk is.

In de bovenstaande tweet deelt hij een. GitHub link naar een open protocol dat volledig weerbaar is tegen deze controle van buitenaf. Een project dat leeft onder de naam "Notes and Other Stuff Transmitted", wat uiteindelijk moet leiden tot een decentraal sociaal netwerk op basis van cryptografie.

Elon Musk trekt zich daar ondertussen niets van aan en gaat stug door met het bouwen van zijn eigen versie van Twitter, wat een platform moet worden waar we elkaar binnenkort ook kunnen betalen. Dit worden hoe dan ook interessante ontwikkelingen om in de gaten te houden.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....