Janet Yellen: “De Amerikaanse inflatie zal in 2023 flink afnemen”

Als we de woorden van de Amerikaanse minister van financiën Janet Yellen mogen geloven, dan zal de inflatie in het land in 2023 flink zakken. Dit laat Yellen weten in een interview met CBS in het programma 60 Minutes op zondag. De grote vraag voor ons is natuurlijk wat dit betekent voor bitcoin.

Veel lagere inflatie

Overigens is Yellen niet helemaal zeker van haar zaak. “Ik geloof dat we aan het einde van volgend jaar een veel lagere inflatie op de borden zien, als we niet te maken krijgen met een onverwachte schok”, aldus de minister van financiën van het machtigste land ter wereld.

Die schok kan er weleens komen in de vorm van een recessie, die ook Yellen niet volledig wil uitsluiten. “Er is een kans op een recessie. Maar dat is in mijn ogen in ieder geval niet wat nodig is om de inflatie omlaag te brengen”, aldus de econome.

Impliciet geeft Yellen met deze woorden ook aan dat zij onzeker is over het jaar dat ons te wachten staat. Natuurlijk zal de inflatie – jaar op jaar – zakken als we dit jaar te maken hadden met een inflatie van 10 procent.

Een inflatie van 10 procent dit jaar betekent dat de prijzen van 100 naar 110 zijn gestegen. Als we dan volgend jaar een inflatie van 2 procent zien, dan zou dat betekenen dat de prijzen van 110 naar 112,2 verder zijn gestegen. Dan ligt de inflatie wel op 2 procent, maar zijn de prijzen nog hoger dan ze dit jaar al waren.

Wat betekent dit voor bitcoin?

In principe is inflatie de beste reclame voor bitcoin. Zolang de prijzen blijven stijgen, leren steeds meer mensen dat hun spaargeld niet veilig is in de Amerikaanse dollars van de overheid. Dat zal mensen forceren om op zoek te gaan naar alternatieven.

Natuurlijk zal niet iedereen naar bitcoin vluchten, want met fysiek goud en andere edelmetalen zijn er zeker alternatieven om je te beschermen. De waarde van de absolute schaarste van bitcoin zal hiermee echter steeds duidelijker worden.

Zeker als we inderdaad te maken krijgen met de recessie die Yellen ook niet helemaal wil uitsluiten. Dan moet de centrale bank immers de geldprinters weer aanzetten en dat kan weleens een koersopdrijvend effect hebben op bitcoin.

Hoe dan ook belooft het jaar 2023 een interessante te worden op het gebied van macro-economie en investeringen als bitcoin, goud en aandelen. Alle economen lijken het erover eens dat centrale banken de rente niet zonder schade kunnen verhogen, nadat deze jarenlang rond het nulpunt bungelde.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden.