Janet Yellen: ‘Federal Reserve gaat inflatiedoel van 2% mogelijk niet halen’

De Federal Reserve is in 2022 druk bezig om de torenhoge inflatie te bevechten met een hogere Amerikaanse rente en het afbouwen van de balans. Niet iedereen heeft er echter vertrouwen in dat het de machtigste centrale bank ter wereld lukt om de inflatie op korte termijn weer tot het doelpercentage van 2 procent terug te brengen.

Janet Yellen maakt zich zorgen

Minister van Financiën Janet Yellen maakt zich zorgen over het vermogen van de Federal Reserve om de inflatie op korte termijn richting de 2 procent te krijgen. "Het kan weleens mislukken om de inflatie in 2023 al terug te brengen tot 2 procent, maar ik heb vertrouwen in de capaciteiten van de Federal Reserve om dit getal omlaag te krijgen", zo sprak Yellen tijdens een uitzending van The Atlantic.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De Federal Reserve heeft nu al meerdere malen herhaald er alles aan te willen doen om de inflatie van de huidige 8,3 procent terug te brengen tot 2 procent. Daarvoor zou het zelfs bereid zijn de asset-prijzen van vrijwel alle markten onderuit te laten gaan. Op zich is dat ook niet vreemd, gezien de meeste assets op dit moment nog een betere koers hebben dan voor het uitbreken van het corona-virus.

In die zin staan de financiële markten er helemaal niet zo slecht voor en lijkt de Federal Reserve nog ruimte te hebben om de rente verder op te drijven. De grote vraag is, met name voor investeerders, hoe lang de rente op dit verhoogde niveau moet blijven om de inflatiedoelen van de Federal Reserve te bereiken. Vooralsnog ziet het er wat dat betreft niet goed uit.

Wat betekent dit voor bitcoin?

Voor bitcoin betekent dit dat de koers nog weleens maanden op dit niveau kan blijven bungelen. Dat is voor doorgewinterde bitcoiners die al jaren meelopen geen enorm probleem, zij teren in de meeste gevallen op een enorme koerswinst door jarenlang gedisciplineerd te investeren. Voor mensen die de afgelopen bullrun voor het eerst zijn ingestapt ligt dat anders.

Zij zijn mogelijk ingestapt op een koers van 69.000 dollar in de hoop daar snel veel geld mee te verdienen. Inmiddels staat de koers met 19.300 dollar een stuk lager en is er in die zin een hoop vermogen in rook opgegaan. Combineer dat met het feit dat de inflatie en de rente flink zijn opgelopen en het resultaat is waarschijnlijk een grote groep mensen die in financiële problemen zitten.

Wat dat betreft kan het voor die groep weleens een hele lange winter worden, waarvan we nog maar moeten zien hoeveel mensen er nog aanwezig zijn als de bearmarkt voorbij is. Investeren in bitcoin is leuk als de koersen flink omhoog gaan, maar dit hoort er helaas ook bij.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....