Recordinflatie in Nederland: 12% in augustus

Het is inmiddels maandelijkse kost: Nederlands inflatienieuws. Zo ook nu weer. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt voor augustus uit op 12 procent.

Recordinflatie

De inflatie in Nederland bereikt daarmee een nieuw record. De 12 procent is het hoogste cijfer dat ooit in Nederland is gemeten. Het CBS houdt sinds 1963 maandelijks het inflatiecijfer bij. Het vorige record was alweer 47 jaar oud en dateerde uit 1975.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Vier jaar na de Nixon Shock – toen de Verenigde Staten de dollar van het goud loskoppelde – bereikte de inflatie 11,1 procent.

Dit keer zijn de energieprijzen de zondebok. Verder liepen ook de kosten van de dagelijkse boodschappen op, net als kost en inwoning en ook levensonderhoud.

Recordinflatie in Nederland: 12% in augustus

In de Nederlandse inflatiechat op Telegram werd het digitale telraam in de vorm van een tabel er weer bij gehaald. Met een inflatie van 12% per jaar heeft spaargeld een halfwaardetijd van zes jaar. Dat betekent dus dat áls de inflatie nog zes jaar aanhoudt, iedereen de helft aan koopkracht overhoudt (zonder maar iets te hoeven doen daarvoor).

Of anders gezegd: elke tien uur die je vandaag werkt, is in 2028 nog maar vijf uur aan werk waard. Vijf uur weggegooide tijd, dus!

De reden van de inflatie is niet zomaar één ding, maar een scala van redenen. Je kunt wijzen naar de economie die op gang kwam na de lockdowns (waardoor de vraag in de markt toenam), de oorlog in Oekraïne, de stroom-, gas- en olieprijzen die stijgen door de sancties of problemen met de supply chain in China.

Euro en bitcoin

Maar ook: geldontwaarding van de centrale bank. De ECB heeft naar hartelust nieuw geld in omloop gebracht in 2020 en 2021.

Onlangs besloot Lagarde met consorten wel om de rentetarieven te laten stijgen. Daarmee kwam er (voorlopig) een einde aan de koop- en QE-drift van de ECB. De inflatie is daarmee echter nog niet direct onder controle.

Intussen gebeurt er met bitcoin iets anders. Het monetair beleid is transparant, onveranderbaar en voorspelbaar. De economie vormt zich als het ware om het geld heen, in plaats dat een centrale bank het geld om een economie ‘ontwerpt’. Deze centrale planning is (in de ogen van de Oostenrijke economen) destructief.

Het is niet alleen valutacrisis in Nederland. Volgens statistieken is er nu in 80% van de landen in de hele wereld inflatie van hoger dan 6%.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Download onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsinflatie