Groot Japans bedrijf gaat Bitcoin mining inzetten om overtollige energie te benutten

661 totale weergaven
Groot Japans bedrijf zet gaat Bitcoin mining inzetten om overtollige energie te benutten

Een onderdeel van Tokyo Electric Power Company (Tepco) heeft plannen om Bitcoin te minen met overtollige groene energie. Dit zou kunnen helpen om energieverspilling te verminderen en miljarden euro’s per jaar aan Bitcoin kunnen opleveren.

energie gebruiken die anders verloren gaat

Agile Energy X, een dochteronderneming van Tepco, werkt aan een project waarbij ze overtollige zonne-energie willen gebruiken om Bitcoin mining te voeden.

Volgens de president van het bedrijf, Kenji Tateiwa, kan dit plan meer groene energie naar Japan brengen als het succesvol is.

Dit project is gebaseerd op een praktijk die in Japan vaak wordt gebruikt, genaamd “output control”. Hierbij wordt de productie van groene energie soms bewust verlaagd om vraag en aanbod in balans te houden of vanwege beperkingen in het energienet. Helaas gaat er daardoor veel energie verloren.

Hoe Bitcoin mining verspilde energie kan opvangen

Agile Energy X test nu met Bitcoin mining-apparatuur in de buurt van zonneparken in Gunma en Tochigi, twee regio’s vlakbij Tokyo. Het doel is om de energie die anders verloren zou gaan, te gebruiken voor Bitcoin mining. Zo kan overtollige energie alsnog nuttig worden ingezet.

Volgens het nieuwsbericht van Asahi Shimbun werd in 2023 in Japan 1.920 gigawattuur aan energie verspild door output control. Dit is genoeg om 450.000 huishoudens een heel jaar van stroom te voorzien. Naar verwachting zal deze verspilling nog groter worden naarmate Japan meer gebruikmaakt van hernieuwbare energiebronnen.

Bitcoin mining kan miljarden opleveren

Simulaties van Agile Energy X laten zien dat als de helft van alle energie in Japan afkomstig zou zijn van hernieuwbare bronnen, er jaarlijks 240.000 gigawattuur aan energie verloren zou gaan. Door 10% van die verspilde energie te gebruiken voor Bitcoin mining, kan er naar schatting 360 miljard yen (ongeveer 2,5 miljard dollar) per jaar aan Bitcoin verdiend worden.

Volgens Tateiwa kan Bitcoin mining met groene energie bedrijven stimuleren om meer groene energie te gebruiken. De opbrengsten uit mining kunnen namelijk bijdragen aan hun winst. Dit zou bedrijven dus kunnen motiveren om meer te investeren in duurzame energiebronnen.

Lees meer over:
bitcoin mining

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...