Je kunt nu volledig op bitcoin leven in Zwitserland

De grote droom van iedere bitcoiner is een toekomst waarin bitcoin de standaard. Een toekomst waarin je overal kunt betalen met bitcoin en prijzen zijn uitgedrukt in bitcoin. In het Zwitserse Lugano is die droom nu bijna een realiteit en is het in principe mogelijk om volledig op bitcoin te leven.

Honderden winkeliers accepteren bitcoin

De Plan ₿ Foundation van Lugano publiceerde recent op Twitter een plattegrond van de stad met alle winkels waar je nu al met bitcoin kunt betalen. Op die kaart zien we honderden winkeliers die bitcoin omarmen en accepteren als betaalmiddel. "Je kunt nu op bitcoin leven in Lugano!", zo luidt het bericht van de stichting op Twitter.

Het hele project om van Lugano een bitcoin-stad te maken is een onderneming waar onder andere Tether bij betrokken is, om vermogen, knappe koppen en kansen naar de stad toe te trekken. Onderdeel van dit grote plan is om bitcoin om te toveren tot wettig betaalmiddel in de stad, zo werd in maart 2022 aangekondigd.

In de bovenstaande video is te zien hoe eenvoudig het is om in Lugano met bitcoin te betalen in bijvoorbeeld de Mc Donald's. Het enige wat je nodig hebt is een Lightning-wallet en wat sats om je Big Mac mee af te rekenen. Het bijzondere is dat de betalingen direct bij Mc Donald's arriveert.

Plan ₿ Summer School

Niet lang daarna werd een zogenaamde zomerschool aangekondigd, een platform waar geïnteresseerden meer kunnen leren over bitcoin en ondernemen. Die zomerschool vond plaats in juli 2022. Daar was onder andere bitcoiner van het eerste uur en Blockstream CEO Adam Back bij aanwezig.

Recent sloot de Plan ₿ Foundation nog een samenwerking af met GoCrypto, om meerdere grote ketens over te halen om bitcoin te accepteren. Onder andere Mc Donald's is op dat aanbod ingegaan. Met deze samenwerking verwacht het in totaal 2.500 winkeliers aan te sluiten op het netwerk voor bitcoin-betalingen.

Op dit moment kun je in de stad terecht met je bitcoin voor eten, drinken, kunst, mode, juwelen, auto's, horloges, tattoos, vastgoed, belastingen en nog veel meer. Kortom, het is heel goed mogelijk om volledig op bitcoin te leven in Lugano. Dat neemt natuurlijk niet weg dat de volatiliteit behoorlijk pijnlijk kan zijn.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....