Voorzitter Federal Reserve ziet wel toekomst in digitale dollar

Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, ziet toekomst in een digitale dollar. Een centrale, digitale bankmunt (CBDC) kan het betalingsverkeer verbeteren. Dat zegt Powell tijdens een online paneldiscussie, georganiseerd door het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Amerika en CBDC

Volgens Powell kan het betalingsverkeer goedkoper en sneller. Bovendien sluit het huidige stelsel ook bepaalde groepen uit. Hij ziet digitale bankmunten als oplossing hiervoor. Hij haastte zich echter te zeggen dat de Fed geen concrete plannen heeft om een digitale doller te lanceren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Het vergt tijd en handenvol werk om een digitale dollar voor te bereiden en elke belanghebbende daarin mee te nemen”.[/penci_blockquote]

Zoals bekend is de Federal Reserve, net zoals de belastingdienst IRS, een particuliere en géén publieke instelling zoals in Nederland het geval is.

Zo zijn een onbekend aantal commerciële, Amerikaanse banken aandeelhouder van de Fed. Zij zijn er alles aan gelegen dat hun invloed door een CBDC niet vermindert.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Het is voor Amerika belangrijker om dit proces goed voor te bereiden dan de eerste te zijn”.[/penci_blockquote]

Naar verluidt is 80% van alle centrale banken wereldwijd een CBDC concept aan het uitwerken. Ook de Nederlandsche Bank is bezig met een pilot. Het meest in het oog springend is China, die zijn digitale munt test met een consortium van banken en techbedrijven.

Risico’s

Powell benadrukt ook de risico’s en uitdagingen in zijn speech. Volgens The Block lichtte hij er drie uit:

Volgens Powell is het nog een hele kluif om een CBDC te ontwikkelen die rekening houdt met alle risico’s.de Fed is onder meer een samenwerking aangegaan met de Massachusetts Institute of Technology (MIT) om proof of concepts te gaan ontwikkelen.

Volgens Powell is een CBDC ook géén vervanger van content geld of giraal geld bij banken.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”De vraag naar cash blijft toenemen.”[/penci_blockquote]

Brian Brooks, adviseur bij US Acting Comptroller of the Currency, gooit ook een proefballon op: waarom zouden banken niet kunnen fungeren als nodes in een centraal geregeld blockchainsysteem?

Bretton Woods 2.0

Eerder deze week was het IMF ook in het nieuws. Directrice Kristalina Georgieva van het IMF maakte een expliciete verwijzing naar het akkoord van Bretton Woods uit 1944.

Het betekende de start van vaste wisselkoersen met de dollar als wereld reservemunt. 44 landen ondertekenden de deal, waaronder Nederland.

Ook was de dollar nog volledig gedekt door goud, een standaard die in 1971 is losgelaten. De huidige COVID-pandemie is aanleiding voor het IMF om aan de bel te trekken en te pleiten voor vernieuwing van het financiële stelsel.

Volgens sommigen, zoals de voormalige vermogensbeheerder Raoul Pal, gaat het belang van CBDC de komende jaren toenemen op het wereldtoneel.

Lees meer over:
CBDCfederal reserve

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...