Jerome Powell verwacht geen recessie voor Verenigde Staten

Als het aan Federal Reserve voorzitter Jerome Powell ligt, dan valt het allemaal wel mee met de zogenaamde recessie in de Verenigde Staten. In de voorspellingen voor de economie voor de komende maanden zit de Federal Reserve duidelijk niet in het recessie-kamp. Voorzitter Powell verwacht dat het land zelfs een “redelijke” groei kan volhouden.

Dit kwalificeert niet als recessie

“Ik denk niet dat dit kwalificeert als een recessie”, aldus Powell over de groei van de Amerikaanse economie en de toename van de werkloosheid, die volgens de voorzitter van de centrale bank ook wel meevalt. We kunnen alsnog niet spreken van een fantastisch vooruitzicht voor de Amerikaanse economie.

De verwachting is dat de economie met een half procent groeit volgend jaar en dat de werkloosheid met 1,6 miljoen mensen toeneemt tot en met december 2023. Het kan zijn dat de recessie meevalt volgend jaar of dat er überhaupt geen sprake zal zijn van een recessie, maar die kans lijkt klein.

Het is praktisch onmogelijk om de rente gedurende een lange periode op nul te houden, om deze daarna met ruim 4 procent te verhogen en te verwachten dat de economie dat wel aankan. Er komt natuurlijk een moment dat de pijn zich laat voelen en het lijkt erop dat dit moment steeds dichterbij komt voor de Federal Reserve.

Terug naar 2008

Voor laatste grote recessie voor de Amerikaanse economie moeten we terug naar de jaren 2007 tot en met 2009. Destijds donderde de huizenmarkt in elkaar, ook omdat de Federal Reserve besloot om de rente te verhogen. Het enige voordeel is dat zowel huishoudens als bedrijven er op dit moment financieel wat beter voorstaan.

Dat wil zeggen dat de rentekosten die ze maken voor hun schulden een betere verhouding kennen ten opzichte van het inkomen. Verder is de financiële sector op dit moment een stuk gezonder dan dat het in 2008 was. Wat dat betreft staat Amerika er een stuk stabieler voor dan 14 jaar geleden.

Het is te hopen voor de Verenigde Staten dat de economie het allemaal aankan, maar verschillende indicatoren wijzen erop dat het de verkeerde kant opvalt. We gaan hoe dan ook een paar spannende maanden tegemoet voor de wereldeconomie.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....