Jim Bianco: ‘Bitcoin koppelt zich los van traditionele financiële markten’

De bitcoin koers bevindt zich al maanden in de klauwen van de beren. Vrijwel synchroon met de traditionele financiële markten is bitcoin de laatste maanden aan een duikvlucht bezig. Nu lijkt die correlatie tussen de bitcoin koers en traditionele financiële assets echter langzaam te verdwijnen.

Bitcoin maakt zich los

De afgelopen maanden was er nog sprake van een sterke correlatie tussen de bitcoin koers en de Amerikaanse S&P 500. Een stijging van de S&P 500 ging gepaard met een vergelijkbare klim van bitcoin en andersom.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Jim Bianco van Bianco Research constateert nu echter een interessante ontwikkeling in de grafiek. Zijn visie is dat de traditionele financiële markten momenteel dusdanig onder spanning staan, dat de relatie met bitcoin begint te breken.

De plotselinge divergentie tussen bitcoin en de S&P 500 is volgens hem een duidelijk teken dat de traditionele financiële markten onder zware druk staan. Wat dat voor de komende maanden betekent is niet duidelijk, maar het is voor bitcoin zeker niet slecht om minder correlatie met de traditionele financiële wereld te hebben.

Wat kunnen we verwachten?

Als het aan de meeste analisten ligt, dan is de ellende nog lang niet voorbij. In ieder geval voor de traditionele markten valt de schade op dit moment nog behoorlijk mee. Als we de verhouding tussen de market cap en het Amerikaanse BBP van de S&P 500 pakken, dan hangt de markt nog altijd 35 tot 40 procent boven het historisch gemiddelde.

Jim Bianco: 'Bitcoin koppelt zich los van traditionele financiële markten'

In die zin hebben de traditionele financiële markten, als we inderdaad een recessie of zware periode tegemoet gaan, nog een lange weg te gaan. Dan bedoelen we natuurlijk een lange weg naar beneden.

Wat dat betreft zou het voor bitcoin meer dan goed zijn als het zich weet los te koppelen van de prestaties van traditionele financiële assets. De realiteit is echter dat het op dit moment lastig te zeggen is of het om een daadwerkelijke ontkoppeling gaat. Het is heel goed mogelijk dat, mits de traditionele financiële assets aan een duikvlucht beginnen, dat bitcoin gewoon meegaat.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....