Jonge Zuid-Afrikaan verliest $940.000 aan Bitcoin

De Zuid-Afrikaanse engineer Mark Michaels heeft ongeveer $940.000 aan BTC. Of beter gezegd: had. Hij is namelijk de toegang tot zijn bitcoin verloren omdat hij zijn private key en wachtwoord kwijt is.

Bitcoin foetsie

De Zuid-Afrikaan vertelt dat hij ongeveer 20 BTC had gemined toen hij jong was. Met de huidige marktprijs van één bitcoin, zou dat betekenen dat de man nu bijna miljonair zou zijn. Spijtig genoeg voor hem verloor hij zijn echter de private key (en wachtwoord) voor zijn Bitcoin wallet.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Mark Michaels is momenteel 24 jaar oud en afkomstig uit Pretoria. Zo’n 10 jaar geleden verdiepte hij zich al in het minen van bitcoin. Hij zat in de lokale ‘groep 7’ en leerde op het internet meer over het digitale schaarse geld. Een vroege vogel dus!

“Ik geloof dat ik de originele Bitcoin wallet software gebruikte, waarvoor een private key en wachtwoord nodig is om toegang te krijgen (tot de bitcoin, red.).”

In een paar weken wist de jonge genie 20 BTC bij elkaar minen, zo is te lezen op een lokaal nieuwsmedium. Destijds bedroeg de dollarwaarde van de cryptocurrency amper $0,0008. Er waren volgens de jongeling destijds ook nog geen cryptoplatforms waar je de bitcoin kon verhandelen:

“Uiteindelijk begon ik mij te vervelen, omdat je niet veel anders op je pc kon doen terwijl het druk was (met het minen, red.), en de Bitcoin die je ervoor kreeg was praktisch waardeloos.”

Toen Bitcoin voor het eerst de $1.000 bereikte, begon hij terug te zoeken naar de keys. Maar tevergeefs:

“Ik herinner me dat ik alle harde schijven, USB-sticks, cd’s en dvd’s in huis verzamelde en ze allemaal zorgvuldig doornam. Dit heeft ongeveer een week geduurd. Ik heb ook geprobeerd om software voor data recovery op mijn harde schijf te gebruiken, maar dit had niet veel zin. Die schijf was toen al meerdere keren geformatteerd en hergebruikt.”

Not your keys …

Als je bedenkt dat Mark destijds nog erg jong was én dat de coins in wezen waardeloos waren, is het geen schande dat hij het niet zo nauw nam met zijn private key. Hij bewaarde het in een tekstdocument op het bureaublad-scherm van zijn computer.

Op een gegeven moment verwijderde hij deze file per ongeluk toen hij zijn computer opschoonde. ‘Zijn’ bitcoin zal dus voor altijd onaangeroerd blijven in de blockchain. Een indirecte donatie aan de gehele community, zo zou Satoshi gezegd hebben. Het maakt Bitcoin, hoe jammerlijk het ook is voor Michaels, een stukje schaarser.

Laat het daarbij ook een waarschuwing zijn. Not your keys, not your coins. En áls je de bitcoin al van een beurs af hebt gehaald, is de private key ervan nóg belangrijker dan de coins zelf.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsprivate key