Jordan Peterson waarschuwt voor ‘grenzeloos enthousiasme’ over bitcoin

Jordan Peterson waarschuwt voor een ongelimiteerd vertrouwen in bitcoin (BTC). De Canadese psycholoog werd in de afgelopen jaren wereldberoemd en was een van de sprekers tijdens Bitcoin 2022 in Miami.

In het gesprek wordt duidelijk dat Peterson zelf niet per se kritisch is op wat er gebeurd rondom bitcoin. Wel waarschuwt hij voor onbedoelde consequenties van digitaal vrij geld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Vertrouwen

Peterson: "Ik adviseer niet dat je iets moet doen als gevolg van mijn voorzichtigheid. Ik zeg alleen dat het ongebreidelde enthousiasme gebaseerd op de veronderstelling dat je nieuwe systeem alleen de goede dingen zal doen die je denkt dat het zal doen niet vertanding is."

De Canadees geeft aan dat hij centrale controle ziet als een probleem voor een goede uitkomst. Maar hij zat niet op het podium om zijn liefde voor bitcoin uit te spreken.

"Het idee van een gedecentraliseerd monetair systeem, dat is een revolutionair idee. Hoe meer ik erover nadenk, hoe meer ik op mijn hoede ben", zei hij.

Cash

Peterson maakt de sprong naar contant geld (of cash). Volgens Peterson is cash op zijn eigen manier niet of nauwelijks te traceren. 'Goddank', voegde hij daar aan toe. Hij ziet het gevaar van manipulatie vanuit een geldsysteem dat wordt aangestuurd door bepaalde instanties.

Ook voorziet hij een scenario dat bitcoin het geldsysteem uit handen neemt van bankiers en/of overheden: "Als sociaal wetenschapper baart mij dat ook zorgen."

Nieuwe ontwikkelingen kunnen op papier heel mooi zijn, maar in de praktijk zijn er altijd onverwachte consequenties. Je kunt er volgens hem niet vanuit gaan dat alle consequenties bij de groei van bitcoin positief uitpakken.

Wederom zet Peterson vraagtekens bij de nieuwe ontwikkelingen: "We hebben geen idee wat er zou gebeuren als het geld daadwerkelijk zou worden gedecentraliseerd. Als we dat voor elkaar krijgen, laten we zeggen dat bitcoin voorop loopt, is het dan onomkeerbaar? Is dat permanent? En dan denk je: 'Nou, wat als het een slecht idee is?' Het is onomkeerbaar."

Als sociale wetenschapper benadrukt Peterson dat 'we' als mensheid tot nu toe altijd een bepaalde sturing hebben geaccepteerd van hoger af.

De beste man kent zijn publiek, want hij sluit af met: "Misschien is het de beste manier om de vrije markt te laten beslissen, en als bitcoin de strijd om de valuta's wint, dan zij het zo."

Poll

Is bitcoin positief voor de wereld?

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...