Disclaimer
Wanneer je via affiliate links in onze content een aankoop doet, kunnen wij een commissie verdienen zonder extra kosten voor jou. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

JPMorgan stapt in Bitcoin zonder bewaring aan te bieden

JPMorgan stapt in Bitcoin zonder bewaring aan te bieden 175

 

Recentelijk maakte de Amerikaanse bank JPMorgan een bijzonder besluit bekend. Een keuze die zeker gevolgen kan hebben voor de institutionele adoptie van cryptocurrencies, zoals Bitcoin (BTC). De bank wil namelijk wel crypto-gerelateerde investeringsproducten aanbieden aan haar klanten, maar zal de cryptomunten niet zelf in beheer houden. Dit besluit roept zeker vragen op, maar is wellicht een hele slimme zet van de bankier.

Wel Bitcoin-aanbod, geen beheer

Waar banken normaal zelf de bewaringsdienst verlenen voor hun klanten, kiest JPMorgan nu voor een andere weg. Niet voor alle producten, maar alleen voor crypto-gerelateerde investeringsproducten. Zo kunnen klanten zich blootstellen aan Bitcoin, zonder dat de bank deze digitale munten zelf beheert. Er zal een derde partij zijn die dit volledig op zich zal nemen.

De vraag waarom JPMorgan deze richting kiest is bijzonder, maar in hun geval wel enigszins verklaarbaar. De bank heeft zichzelf al jaren gepositioneerd als strikt gereguleerde financiële instelling en wil mogelijk geen risico lopen door zelf iets te beheren wat zich nog in een grijs gebied bevindt op het vlak van reguleringen.

Daarnaast maakt deze keuze dat JPMorgan niet zelf het wiel hoeft uit te vinden hoe cryptoactiva moeten worden opgeslagen. Normaliter gaat er namelijk veel geld zitten in onderzoek en het opzetten van een infrastructuur. Door gebruik te maken van een partner die dit al op orde heeft, bespaart de bank veel tijd en geld, maar houdt het bovendien juridische risico’s buiten de deur.

Voor een bank als JPMorgan, die al lange tijd voorzichtig is met haar stappen in de cryptowereld, is dit een pragmatische oplossing. Het laat zien dat ze de groeiende vraag onder klanten niet negeert, maar tegelijkertijd geen overhaaste risico’s wil nemen. Deze aanpak zou navolging kunnen krijgen bij andere banken die met soortgelijke dilemma’s worstelen.

Niet wat institutionele klanten hadden verwacht

Hoewel het plan voor de bank zelf erg slim lijkt, biedt het voor haar institutionele klanten wellicht niet helemaal wat zij wensen. Zij krijgen nu via de bank de mogelijkheid om te investeren in crypto-gerelateerde producten, zoals trusts of exchange-traded funds, maar kunnen niet de munt zelf “fysiek” bezitten. Iets dat andere banken inmiddels wel aanbieden.

Voor de financiële instituten kan het uit handen geven van cryptobeheer wellicht interessant lijken, aangezien zij juridisch zijn ingedekt en geen infrastructuur hoeven op te zetten. Tegelijkertijd kleven hier ook nadelen aan. Wanneer men de munt niet “fysiek” zelf beheert, is er bijvoorbeeld ook geen stemrecht of mogelijkheid tot staking. Dit laatste is juist iets dat bijvoorbeeld BlackRock wil gaan aanbieden, waardoor haar klanten nog meer rendement kunnen behalen.

Bovendien speelt eigenaarschap voor veel investeerders een belangrijke rol. Het daadwerkelijk kunnen beschikken over de cryptomunten zelf, bijvoorbeeld door ze in een eigen wallet te bewaren, draagt bij aan het gevoel van controle en autonomie. Dit is iets dat vooral voor institutionele partijen met een lange termijnvisie van belang kan zijn.

Al met al is het nieuwe aanbod van JPMorgan dus eerder een tussenstap voor haar high-net-worth-klanten, dan een volwaardig alternatief voor het direct aankopen en beheren van Bitcoins. De vraag is dan ook of zij actief gebruik zullen maken van het nieuwe aanbod. Er bestaat namelijk ook een kans dat zij het beheer van hun kapitaal liever door een bank willen laten uitvoeren die dit soort diensten wel aanbiedt.

Reacties van andere banken verschillen flink

Andere banken zullen de keuze van JPMorgan op twee verschillende manieren kunnen zien. Zo zouden zij de beslissing om Bitcoin aan te bieden enerzijds kunnen beschouwen als de definitieve adoptie, aangezien dit nu zowel direct als indirect mogelijk blijkt. Anderzijds kan de stap ook gezien worden als een dappere, maar halfslachtige poging om terrein te winnen in de achterstand op andere banken.

Andere Amerikaanse banken, zoals Goldman Sachs, investeren al veel geld in het opzetten van een beheerdienst voor cryptocurrencies. Hiermee kunnen zij een compleet pakket aanbieden en volledige controle houden. In Europa is men minder voortvarend; daar besloten bijvoorbeeld BNP Paribas en Deutsche Bank recent om eerst onderzoeken en pilots uit te voeren.

De algemene trend lijkt duidelijk: banken zien de interesse van institutionele investeerders in crypto flink toenemen en willen hier ook aan tegemoetkomen. Het tempo en de intensiteit waarmee ze dit willen doen verschilt echter duidelijk van bank tot bank. Sommige partijen kiezen voor volledige integratie en zelfbeheer, terwijl anderen, zoals JPMorgan, voorlopig kiezen voor een meer voorzichtige en indirecte aanpak.

Koop je crypto via Best Wallet

Best wallet is een topklasse crypto wallet waarmee je anoniem crypto kan kopen.
Met meer dan 60 chains gesupport kan je al je main crypto coins aanschaffen via Best Wallet.

Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet

Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet

  • Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
  • Vroege toegang tot nieuwe projecten
  • Hoge staking belongingen
  • Lage transactiekosten
Let op: cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering. Doe je eigen onderzoek.

Wij hanteren een strikt redactioneel beleid dat gericht is op feitelijke nauwkeurigheid, relevantie en onpartijdigheid. Onze content, gecreëerd door vooraanstaande experts uit de industrie, wordt nauwgezet beoordeeld door een team van ervaren redacteuren om te zorgen voor naleving van de hoogste normen in rapportage en publicatie.

Door: Nick de Jong

Nick de Jong werkt als Bitcoin en economie expert voor Bitcoinmagazine.nl. Naast zijn werk als schrijver, werkt Nick ook als juridisch ondersteuner bij de overheid. Nick's interesse voor crypto ontstond jaren terug, in 2015. Blockchain en regelgeving trokken zijn aandacht. Nick verdiepte zich in...

Array
(
    [0] => 223888
    [1] => 222472
    [2] => 223804
    [3] => 224106
    [4] => 224437
)