JPMorgan: volgende bitcoin halving is stresstest voor miners

De volgende bitcoin halving kan volgens analisten van de grote Amerikaanse zakenbank JPMorgan weleens een stresstest blijken voor de miners. Hierbij zullen miners met lagere energiekosten uiteraard beter uit de bus komen na de halving dan partijen met relatief hoge stroomkosten, zo trappen de analisten van JPMorgan een betrekkelijk openstaande deur in.

Uitdaging voor de miners

Hoewel de halving over het algemeen een positieve impact op de koers heeft, zorgt het bij de gemiddelde miner ook voor een hoop stress. Hun in bitcoin gemeten omzet halveert immers zeer plotseling en de koersexplosies die iedereen verwachten moeten zich uiteindelijk nog maar manifesteren, wat meestal rond de 12 tot 18 maanden duurt na het moment van de halving.

“Volgens ons huidige productiekostenmodel voor bitcoin, zorgt een kostenverhoging van 0,01 dollar per kWu (kilowattuur) voor een verandering van 4.300 dollar in de productiekosten van één bitcoin. Na de halving zou deze gevoeligheid verdubbelen naar 8.000 dollar, wat de kwetsbaarheid van miners die hogere energiekosten hebben verhoogt”, aldus de analisten van JPMorgan.

JPMorgan: volgende bitcoin halving is stresstest voor miners

In aanloop naar de halving neemt de concurrentie onder de miners stevig toe. De bitcoin hashrate, de totale computerkracht in het netwerk, blijft maar toenemen. Het valt echter te bezien of die trend doorzet als de bitcoin koers na de halving niet meteen richting het noorden gaat.

Andere uitdaging

Een volgende uitdaging voor de miners op dit moment is de teruglopende omzet door het wegzakken van de populariteit van Bitcoin Ordinals. Eerder dit jaar op 21 januari lanceerde met Ordinals een protocol op Bitcoin waarmee het mogelijk werd om non-fungible tokens (NFTs) en andere vormen van tokens op Bitcoin te lanceren.

Dat was de eerste paar weken enorm populair, waardoor de omzetten van miners vanuit de transactiekosten door het dak gingen. Inmiddels is de hype weer een beetje gaan liggen en is de focus weer terug bij bitcoin als store of value, waar deze volgens ons ook hoort te liggen.

De analisten van JPMorgan zien dit echter als een extra probleem voor de miners, al is het maar de vraag in hoeverre de miners zelf op een duurzame omzetstroom hadden gerekend vanuit Bitcoin Ordinals.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....