Jurrien Timmer van Fidelity: ‘´Dit is niet hoe een recessie eruitziet´´´’

We zien steeds vaker voorbijkomen dat we op een recessie afstormen. De Amerikaanse economie bevestigde gisteren met een negatieve BBP-groei van 0,9 procent dat het in ieder geval technisch gezien in een recessie zit. Veel economen beschouwen twee achtereenvolgende kwartalen van negatieve BBP-groei als een recessie en de lezing van gisteren was nummer twee.

Jurrien Timmer van Fidelity geeft echter aan dat hij op dit moment weinig tekenen van een daadwerkelijke recessie zit. “Er zijn overal tekenen van economische groei”, aldus Timmer.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Economische realiteit is belangrijk

Hoewel het er sterk op lijkt dat er een recessie in de lucht hangt, is dat volgens Timmer niet altijd een reflectie van de economische realiteit. Het is natuurlijk niet zo dat twee kwartalen van negatieve BBP-groei per definitie betekent dat we een ellendige periode tegemoet gaan. Uiteindelijk is een “recessie” ook maar een begrip waar economen enkele voorwaarden aanhangen.

Timmer is in ieder geval van mening dat het beter is om naar het volledige plaatje te kijken. Wat hij daar ziet is het volgende: een lage werkloosheid, consumenten die veel geld uitgeven en winsten die blijven groeien. Allemaal tekenen van positieve economische ontwikkeling.

Volgens Timmer zijn de kwartaalcijfers van de grote bedrijven een veel betere indicator van de economische gezondheid dan de laatste BBP-lezing van de Verenigde Staten. “Als er iets breekt in de economie, dan gaan we dat terugzien in de kwartaalcijfers van de grote bedrijven die nu langzaam naar buiten komen”, aldus Timmer.

Dit zou zich dan uiten in opmerkingen als “we moeten mogelijk snijden in ons personeelsbestand” of “we gaan niet zoveel nieuwe mensen aannemen als voorheen.”

Kwartaalcijfers wijzen niet op recessie

Tot nu toe constateert Timmer dat 70 procent van de bedrijven de verwachtingen hebben overtroffen in het afgelopen kwartaal. Gemiddeld zijn de cijfers van bedrijven ongeveer 4 procent beter dan verwacht, wat behoorlijk goed is. Op basis daarvan lijkt een recessie nog ver weg.

“Het is waar dat de groei van de winst afneemt, maar ze groeien nog altijd met ongeveer 10 procent per jaar. Wat betekent dat ze in ieder geval niet van een klif vallen”, aldus Timmer, die aangeeft dat het misschien iets minder gaat, maar zeker niet slecht genoeg om te spreken van een recessie.

Ook het feit dat we nu twee achtereenvolgende kwartalen van negatieve BBP-groei achter de rug hebben betekent volgens Timmer niet dat we per definitie in een recessie zitten. “In de meeste gevallen van twee achtereenvolgende kwartalen van negatieve BBP-groei zitten we in een recessie, maar niet in alle gevallen”, aldus Timmer.

Een technische recessie als deze is volgens Timmer in ieder geval heel anders dan een daadwerkelijke recessie waarin particulieren hun banen verliezen en geen geld meer uitgeven. De banenmarkt is bijna nooit krapper geweest dan vandaag.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....