FBI pakt $6,1 miljoen aan bitcoin af van twee jonge verdachten

Twee mannen zijn door de Amerikaanse autoriteiten gearresteerd en beschuldigd van een ransomware-aanval op softwarebedrijf Kaseya. Dat maakt het Amerikaanse ministerie van Justitie bekend.

Bij de twee verdachten, één uit de Oekraïne en één uit Rusland, is 6,1 miljoen aan bitcoin in beslag genomen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ransomwarezaak in Amerika

Ze worden verdacht van het installeren van gespecialiseerde ransomware (Sodinokibi/REvil) om de IT-systemen van Amerikaanse bedrijven en overheden lam te leggen. In enkele gevallen is dat ook gelukt en is er voor miljoenen dollars aan bitcoin geëist.

De mannen zijn Yaroslav Vasinskyi (22) die ervan wordt beschuldigd in juli dit jaar een hack te hebben uitgevoerd op Kaseya, een internationaal IT-bedrijf dat ook een kantoor in Amsterdam heeft.

De andere verdachte is Yevgeniy Polyanin een 28-jarige Rus, die diverse hacks heeft uitgevoerd bij bedrijven en overheidsinstanties in Texas in augustus 2019.

Justitie laat in het persbericht weten dat ‘er alles aan gedaan wordt om verdachten op te sporen en het betaalde losgeld weer terug naar de slachtoffers te brengen’.

Tijdens het onderzoek zijn ook nog twee andere betrokkenen uit Roemenië opgepakt, zo laat FBI-directeur Christopher Wray weten.

Tijdens de Kaseya aanval van 2 juli dit jaar werden de systemen lamgelegd door Sodinokibi/REvil-malwarecode in hun IT-producten te laten nestelen. Elk organisatie die gebruikt maakt van Kayesa-software had géén en verminderde toegang tot haar IT.

Door het betalen van losgeld in bitcoin kregen de getroffen bedrijven een bestandje opgestuurd waarmee ze hun systemen weer konden ontsleutelen om deze werkend te krijgen.

Cybercrime is een toenemend probleem in een vergaande gedigitaliseerde economie. Recentelijk is ook de Mediamarkt het slachtoffer geworden van een cybercrime aanval.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmisdaad

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...