Nederlandse opsporingsdiensten leggen beslag op 25 miljoen euro aan cryptomunten
Nederlandse opsporingsdiensten hebben een succes geboekt in hun strijd tegen witwassen van criminele gelden.
De fiscale opsporingsdienst (FIOD), de landelijke politie en het Openbaar Ministerie (OM) hebben de afgelopen maanden tientallen miljoen euro’s aan cryptomunten in beslag genomen in witwasonderzoeken.
Het betreft dus diverse onderzoeken en geen één onderzoek. Een deel van de opgepakte verdachten heeft de Nederlandse nationaliteit, een ander deel komt van buiten Nederland. Diverse beurzen en brokers in binnen – en buitenland hebben hun medewerking verleend aan de opsporingsonderzoeken.
Opvallend is dat in het persbericht het OM melding maakt van het gebruik van stablecoin Tether (USDT).
“Tijdens het onderzoek is ook gebleken dat criminelen ongewenste koerswisselingen tegengaan door de cryptovaluta om te zetten in zogenoemde ‘stable coins’ zoals USDT.”
Blijkbaar weten de opgepakte verdachten stablecoins zoals Tether te vinden om zich te beschermen tegen koersschommelingen van cryptomunten.
De hoeveelheid USDT in de markt is sinds 2020 scherp gestegen, wat overigens niet wil zeggen dat daarmee het ‘criminele’ gebruik ervan is gestegen.
Historisch
Volgens de NOS is er sprake van een historische vangst: 25 miljoen euro is het hoogste bedrag dat in cryptovaluta in beslag is genomen. In 2020 wist de autoriteiten 8 miljoen euro aan cryptocurrency’s afhandig te maken, in 2019 was dit nog 1 miljoen euro.
De gestegen waarde is ook verklaarbaar, want de cryptomunten zijn sinds 2019 flink in eurowaarde gestegen.
Momenteel zijn er 27 binnenlandse en buitenlandse bedrijven die zijn gereguleerd volgens de Nederlandse cryptowet.
Zij zijn verplicht om elke transactie boven de 10.000 euro te melden bij de Financial Intelligence Unit.
Daarmee is een transactie nog niet verdacht, maar de autoriteiten hebben een verstrekkende bevoegdheid om zowel de herkomst van je euro’s en je crypto’s te laten onderzoeken, net zoals persoonlijke uitgaven en belastingaangiften.
Also read
Bitcoin breekt boven $65.000 uit na mysterieuze tweet van Barry Silbert
Bitcoin feitje: totale Tether voorraad door de $70 miljard
Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen?
Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!