Disclaimer
Wanneer je via affiliate links in onze content een aankoop doet, kunnen wij een commissie verdienen zonder extra kosten voor jou. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Kabinet miste bijna miljard euro subsidie om bonnetje: hoe blockchain dit kan voorkomen

123

 

Een vergeten bonnetje van slechts 36 euro bracht Nederland dichtbij het mislopen van 1,3 miljard euro aan EU subsidie. Het incident, onthuld door de Algemene Rekenkamer, laat zien hoe kwetsbaar onze overheidsadministratie nog is, en hoe technologie zoals blockchain dit in de toekomst kan voorkomen.

Een megabedrag bijna misgelopen

Tijdens de coronacrisis stelde de Europese Unie een herstelplan van 650 miljard euro op, bedoeld om de economische schade in lidstaten te verzachten. Nederland kreeg 5,4 miljard euro toegezegd, waarvan 1,3 miljard bestemd was voor het aanschaffen van digitale apparaten voor scholieren die thuis geen toegang hadden tot laptops of internet. De apparaten werden gekocht, uitgedeeld, en toen begon het wachten op het geld uit Brussel.

Maar bij de steekproef van de Europese Commissie ontbrak cruciale documentatie: van drie laptops konden de serienummers niet teruggevonden worden. Volgens de EU regels was dat reden genoeg om de volledige uitbetaling tegen te houden. Pas toen een medewerker per toeval een factuur terugvond van 36 euro, waarin de ontbrekende serienummers én de naam van de school stonden, ging de betaling alsnog door.

Hoe blockchain dit had kunnen voorkomen

Dit bijna-catastrofale incident is een perfect voorbeeld van waar verouderde administratie de overheid duur kan komen te staan. Blockchain technologie had hier uitkomst kunnen bieden.

In het geval van de digitale apparaten zou elk device, inclusief serienummer, bestemming en datum van levering, direct in een blockchain systeem geregistreerd kunnen worden. Deze data zou niet kunnen kwijtraken, niet te manipuleren zijn en altijd transparant opvraagbaar blijven, voor zowel nationale controleurs als Europese instanties.

Voordelen van blockchain voor overheidssubsidies

  • Transparantie: Elke transactie is zichtbaar en controleerbaar door bevoegde partijen.
  • Vertrouwen: Omdat de data niet achteraf aangepast kan worden, vermindert het risico op fraude of fouten.
  • Efficiëntie: Geen losse bonnetjes, spreadsheets of afhankelijkheid van individuele medewerkers, alle data zit in één betrouwbaar systeem.
  • Snellere uitbetaling: Doordat controleurs direct toegang hebben tot alle benodigde informatie, kan het uitbetalingsproces aanzienlijk versneld worden.
Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet

Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet

  • Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
  • Vroege toegang tot nieuwe projecten
  • Hoge staking belongingen
  • Lage transactiekosten
Let op: cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering. Doe je eigen onderzoek.
Wij hanteren een strikt redactioneel beleid dat gericht is op feitelijke nauwkeurigheid, relevantie en onpartijdigheid. Onze content, gecreëerd door vooraanstaande experts uit de industrie, wordt nauwgezet beoordeeld door een team van ervaren redacteuren om te zorgen voor naleving van de hoogste normen in rapportage en publicatie.

Door: Gijs Smit

Gijs heeft veel ervaring binnen de crypto wereld in het schrijven van long-form en nieuws artikelen. Met zijn verregaande kennis van de markt en goede skills om moeilijke materie simpel te verwoorden is hij een echte aanwinst voor Bitcoin Magazine. Gijs heeft brede marktkennis en is jaren gelede...

Array
(
    [0] => 223888
    [1] => 224106
    [2] => 223804
    [3] => 224437
    [4] => 224269
)