Kamala Harris: van officier van justitie tot vicepresident

312 totale weergaven
Kamala Harris: van officier van justitie tot vicepresident |

Kamala Devi Harris werd geboren op 20 oktober 1964 in Oakland, Californië, als dochter van immigranten uit India en Jamaica. Haar moeder, een kankeronderzoeker, en haar vader, een econoom, voedden haar op met een sterke nadruk op burgerrechten en gerechtigheid. Harris groeide op in een diverse omgeving en werd al op jonge leeftijd blootgesteld aan sociale en politieke kwesties. Ze studeerde af aan de Howard University, een van de meest vooraanstaande historische zwarte universiteiten in de Verenigde Staten, en behaalde later haar rechtenstudie aan de University of California, Hastings College of the Law.

Harris’ Loopbaan in de Rechtspraak

Na haar afstuderen begon Harris haar carrière als officier van justitie in Alameda County, Californië. Ze maakte snel naam door haar werk in strafrechtelijke vervolging. In 2004 werd ze verkozen tot de District Attorney van San Francisco, waar ze zich richtte op strafrechtelijke hervormingen en het aanpakken van zware misdaad, maar ook controverses aantrok door haar strikte handhaving van bepaalde wetten. In 2010 werd ze verkozen tot de procureur-generaal van Californië, de eerste vrouw en de eerste persoon van kleur in die functie. In haar rol als procureur-generaal richtte ze zich op consumentenbescherming, hervorming van het strafrecht en het aanpakken van de hypotheekcrisis na de financiële ineenstorting van 2008.

Hoewel Harris bekendstond om haar hervormingsgezinde aanpak, werd haar carrière ook gekenmerkt door kritiek van zowel progressieven als conservatieven. Haar besluit om geen doodstraf te eisen in de zaak tegen een politieagentenmoordenaar werd zowel geprezen als bekritiseerd, afhankelijk van de politieke invalshoek. Desondanks bleef haar ster rijzen in de Democratische partij.

Politieke Opmars en Vicepresidentschap

In 2016 werd Kamala Harris verkozen tot senator voor de staat Californië. Tijdens haar tijd in de Senaat stond ze bekend om haar scherpe ondervragingen tijdens hoorzittingen, met name die met betrekking tot justitie en de benoemingen van rechters door de regering-Trump. Haar achtergrond als officier van justitie gaf haar een scherpe blik en ze werd een uitgesproken voorstander van hervormingen op het gebied van strafrecht en immigratie. Haar nationale bekendheid groeide snel, en in 2019 stelde ze zich kandidaat voor de Democratische nominatie voor het presidentschap. Hoewel haar campagne uiteindelijk niet succesvol was, bleef ze een belangrijke figuur in de partij.

In 2020 koos de Democratische presidentskandidaat Joe Biden haar als zijn running mate. Harris werd daarmee de eerste vrouw, de eerste zwarte vrouw en de eerste Zuid-Aziatische vrouw die als vicepresident werd gekozen in de Amerikaanse geschiedenis. Het Biden-Harris-ticket won de verkiezingen tegen de zittende president Donald Trump en vicepresident Mike Pence. Op 20 januari 2021 werd Harris beëdigd als vicepresident, waarmee ze geschiedenis schreef. Sindsdien heeft ze een actieve rol gespeeld in de regering-Biden, waarbij ze zich richt op thema’s als immigratie, gezondheidszorg en economische ongelijkheid.

Kamala Harris en Cryptocurrency

Kamala Harris heeft, in tegenstelling tot Donald Trump, zich minder uitgesproken over cryptocurrencies. Haar aandacht is meer gericht op bredere economische en technologische kwesties, waaronder regelgeving voor big tech en de bescherming van consumentenbelangen. Harris lijkt een evenwichtige benadering te hanteren als het gaat om crypto, waarbij ze zowel de kansen als de risico’s in overweging neemt. Haar betrokkenheid bij de regering-Biden, die onder meer heeft gepleit voor meer toezicht op de cryptomarkt, suggereert dat ze crypto ziet als een fenomeen dat gereguleerd moet worden om consumenten te beschermen tegen fraude en volatiliteit. Met de opkomst van digitale valuta’s zal Harris ongetwijfeld een rol spelen in toekomstige beleidsdiscussies over het balanceren van innovatie en regelgeving in de cryptomarkt.

Lees meer over:
HarrisKamal Harris

Door: Sophialine Marlowe

Na haar studie journalistiek is Sophialine begonnen als crypto journalist bij Bitcoinmagazine.nl. Haar professionele schrijfstijl en uitgebreide kennis maken haar artikelen uitermate interessant en nuttig voor zowel de beginnende als de gevorderde crypto investeerders....