Kan bitcoin het bullish momentum doorzetten? Focus op centrale banken

Het is de bitcoin bulls niet gelukt om de koers van 25.000 dollar te doorbreken en momenteel hangt de koers op 23.363 dollar. Als je het aan de analisten vraagt, dan moet de focus momenteel liggen op de liquiditeitsinjecties van centrale banken.

Centrale banken en liquiditeit

Waar de Federal Reserve momenteel de monetaire duimschroeven aandraait om de inflatie te bevechten, zijn er andere centrale banken die juist het tegenovergestelde doen. Hoe meer geld centrale banken in het systeem pompen, hoe meer liquiditeit er is en dat is vaak goed voor de koersen van financiële assets.

"China injecteerde in de maanden december en januari ongeveer 450 miljard dollar in de geldmarkten. De Amerikaanse liquiditeit ligt vlak. De liquiditeitsinjecties van de overheid zijn op dit moment groter dan de verkrapping van de Federal Reserve. Markten zijn een product van liquiditeit maal het honger naar risico", aldus Tedtalksmacro.

Er bestaat echter een kans dat de Japanse centrale bank, net als de Federal Reserve, de monetaire duimschroeven moet aandraaien. "Afgelopen vrijdag kwam de Japanse kerninflatie (CPI minus voedsel- en energieprijzen) binnen op het hoogste niveau sinds 1981. Dat voedt de speculatie dat de Bank of Japan moet verkrappen na jaren van een extreem zacht monetair beleid", zo schrijft Ted op.

Druk op de Federal Reserve

Het analyseplatform Mosaic Asset focust zich op de potentie voor de Federal Reserve om de rente verder te verhogen dan verwacht tijdens de rentevergadering van maart. "Er zijn geen tekenen dat de economie vertraagt en afgelopen week kwam er opnieuw een inflatiemeter heter binnen dan verwacht. Dat voert de druk op de Federal Reserve om de rente verder te herogen en daar vervolgens langer te houden verder op", aldus Mosaic Asset in The Market Mosaic.

Dat de markt inderdaad verwacht dat de Federal Reserve in de toekomst weleens harder uit de hoek kan komen, blijkt wel uit de kansverdeling voor de volgende rentevergadering. Waar er kortgeleden nog een vrijwel 100 procent kans op een renteverhoging van 0,25 procent was, bestaat er volgens de markt nu een kans van 27,7 procent op een verhoging van 0,50 procent.

Kansverdeling rentevergadering Federal Reserve. Bron: CME Group
Kansverdeling rentevergadering Federal Reserve. Bron: CME Group

Er komen dus hoe dan ook spannende maanden aan voor de markt. Het lijkt op dit moment vooral lastig om een scenario voor een nieuwe bullrun te verzinnen, maar je weet het met bitcoin natuurlijk maar nooit.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....