Kazachse bitcoin miningbedrijven smeken president om energieprijzen te verlagen

Lokale mijnexploitanten in Kazachstan – ’s werelds op twee na grootste markt qua bitcoin rekenkracht – klagen over hoge energieprijzen bij de president van het land.

Volgens lokale media hebben acht grote exploitanten van cryptocurrency-mijnbouw een open brief ondertekend aan president Kassym-Jomart Tokayev. De lijst omvat bedrijven zoals BCD Company, TT TECH Limited, KZ Systems, AI Solutions, Green Power Solution, VerCom en Kinur Invest.

In de brief staat dat de Kazachse bitcoin miningindustrie zich in een “zeer zorgelijke situatie” bevindt vanwege de hoge energieprijzen voor miners. In de tekst staat onder meer:

“Vanaf vandaag hebben alle belangrijke spelers in de industrie hun activiteiten opgeschort en plannen ze hun bedrijf volledig te beëindigen in de Republiek Kazachstan tegen het einde van het jaar.”

De leidinggevenden die de brief hebben ondertekend, geloven dat de situatie met de prijzen de inspanningen van de regering om de crypto-industrie in het algemeen en de mijnbouw in het bijzonder te reguleren, verstoort. Volgens de brief is het probleem een gevolg van de beslissing om belastingen op energie voor miningbedrijven te verhogen. Vanwege de belastingen heeft het land zijn positie aan landen zoals de Verenigde Staten, Rusland en China al verloren, en de industrie staat op de rand van uitsterven. In de brief staat:

“Als de regering geen dringende maatregelen neemt, zal de digitale mijnbouwindustrie in de Republiek Kazachstan ophouden te bestaan.”

Het land introduceerde belastingen op digitale mijnbouw op 1 januari 2022, gebaseerd op het elektriciteitsverbruik door miningbedrijven. De wet ontstond te midden van groeiende nationale frustratie over het gebruik van het nationale elektriciteitsnet door miners terwijl ze minder belastingen betaalden.

Zelfs op het hoogste tarief kost 1 kilowattuur (kWh) belaste elektriciteit in Kazachstan miners ongeveer $0,067, aanzienlijk lager dan het gemiddelde van $0,12 per kWh vóór belastingen in de Verenigde Staten. Volgens gegevens van de Kazachse overheid ontving het ongeveer 3,07 miljard tenges ($7 miljoen) aan belastingbetalingen van cryptominingbedrijven in 2022.

Lees meer over:
minersminingoekraine

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...