Kazachstan verhoogt energiebelasting per 2022 voor bitcoin (BTC) mining

Kazachstan gaat het mining van bitcoin duurder maken per januari 2022. In een nieuwe wet is opgenomen dat de energiebelasting op het minen van BTC hoger uitvalt, zo meldt Cointelegraph.

Kazachstan verhoogt energiebelasting op bitcoin mining

Kazachstan is een land met relatief veel natuurlijke olie -, kolen – en gasreserves. Het land is in trek bij bitcoin miners vanwege deze overvloed aan energie. Ten tweede zorgt het verbod op mining in China ervoor dat miners verhuizen naar Kazachstan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

President Kassym-Jomart Tokayev heeft recent een nieuwe wet ondertekend die 1 januari 2022 ingaat. Daarin is vastgelegd dat er een extra belasting op energie die door miners wordt geconsumeerd.

Het gaat om een extra tarief van 1 Kazachse tenge (omgerekend $0,00233) per kilowattuur elektriciteit. De maatregel is onderdeel van een groter pakket aan nieuwe regels om miners in het land te reguleren. Het parlement heeft dit wetsvoorstel medio juni aangenomen.

De architect van de nieuwe regels is Albert Rau, voorzitter van een belangrijke economische commissie in het land. Met de regels wil het land ‘bitcoin mining uit de schaduw halen’.

Het land is het vierde land ter wereld afgemeten naar rekenkracht dat naar het bitcoin netwerk gestuurd wordt, zo blijkt uit de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index.

Kazachstan verhoogt energiebelasting per 2022 voor bitcoin (BTC) mining

Bitcoin protocol fundamentals

Door de massale verhuizing uit China, is de gemiddelde rekenkracht van het netwerk met tientallen procenten gedaald, zoals ook in de onderstaande grafiek duidelijk is.

Kazachstan verhoogt energiebelasting per 2022 voor bitcoin (BTC) mining
bron: Glassnode

Door de dalende hashrate, past de moeilijkheidsgraad zich ook aan. Aanstaande zaterdagochtend staat er weer een aanpassing voor de deur, die circa elke twee weken plaatsvindt na het minen van 2.016 blokken. Naar verwachting volgt er een daling van 25% volgens de laatste schattingen.

Niettemin is historisch gezien er sprake van een stijgende trend en is het voor miners steeds moeilijker om een volgend block te vinden met daarin 6,25 bitcoin.

Kazachstan verhoogt energiebelasting per 2022 voor bitcoin (BTC) mining
bron: Glassnode

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...