Kazachstan wil belasting voor miners koppelen aan prijs bitcoin

893 totale weergaven

Sinds het verbod van bitcoin mining in China, heeft Kazachstan zich opgewerkt als een van de koplopers qua hashrate. Dit heeft ook direct gevolgen voor het beleid in het land. Nadat de elektriciteitsprijzen vrij snel werden verhoofd, komen er nu ook aparte belastingregels.

Nieuwe belastingen

Op 14 april zei de minister van Nationale Economie in een briefing aan de regering dat ze werken aan een belastingplan. Alibek Kuantyrov vertelt dat het te betalen bedrag gekoppeld gaat worden aan de waarde van bitcoin.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens de verklaring van Kuantyrov zal dit plan goed zijn voor het land, omdat het financieel gezien extra in het laatje kan brengen.

“We overwegen de belastingdruk voor miners te verhogen. Op dit moment overwegen we om het tarief voor miners te koppelen aan de waarde van de cryptocurrency. Als de cryptocurrency stijgt, is dat goed voor het budget.”

“Er worden gradaties overwogen: bijvoorbeeld tot de bitcoinprijs van $40.000 is er één belasting, en bij meer dan $ 40.000 een andere belasting, enzovoort.”

Anderzijds kan deze beslissing er voor kunnen zorgen dat veel miners naar andere landen vertrekken. De geografische arbitrage zorgt voor interessante dynamiek op de geopolitieke mining markt.

Hogere kosten

Aanvankelijk verwelkomde de regering van Kazachstan miners met open armen. Deze houding veranderde echter een paar maanden later. Er werd een energiebelasting (per kWh) ingevoerd, waardoor de kosten voor sommige miners verdrievoudigde.

Ook begon de overheid tal van mining farms te sluiten. Denis Rusinovich, mede-oprichter van Cryptocurrency Mining Group (CMG) vertelt dat ze in het land van het ene op het andere moment veranderden “van helden naar niets”.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining