Kazachstan wil energietarief voor bitcoin miners met 335% verhogen

Kazachstan wil energietarief voor bitcoin miners met 335% verhogen

In navolging van Argentinië ligt nu ook in Kazachstan een voorstel op tafel om de energieprijzen voor bitcoin miners stevig te verhogen. Afgelopen week werden miners in Argentinië geconfronteerd met een nieuwe energieprijs die 300 procent hoger ligt dan het tarief dat ze gewend waren.

In Kazachstan ligt er nu een vergelijkbaar plan klaar om de energieprijzen voor miners met 335 procent te verhogen. Waar ze op dit moment 0,0023 dollarcent per kilowattuur (kwh) kwijt zijn, moet dat in de toekomst 0,01 dollarcent per kwh worden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Aanval op bitcoin mining in Kazachstan

Als het aan Marat Sultanganziyev, de vice minister van financiën van Kazachstan, ligt blijft het niet bij een verhoging van de energieprijzen voor miners. Sultanganziyev wil ook een individuele belasting op mining-apparatuur invoeren.

Het kan zijn dat miners straks voor ieder stukje mining-hardware belasting af moeten dragen. Iets wat Sultanganziyev vergelijkt met de belasting die casino's verschuldigd zijn voor iedere tafel die ze in hun pand hebben staan. Ongeacht of de tafel ook daadwerkelijk in gebruik is.

Een derde onderdeel van het voorstel is om mining-hardware te verwijderen van de lijst met producten die worden ontzien van Belasting Toegevoegde Waarde (BTW). Alles bij elkaar lijkt het erop dat Sultanganziyev met zijn voorstel de mining-sector uit Kazachstan wil wegjagen. Mocht het voorstel de eindstreep halen, dan is er weinig over van het gunstige vestigingsklimaat voor miners in Kazachstan.

Kazachstan was uitvalsbasis voor Chinese miners

Kazachstan is vorig jaar vanwege de goedkope elektriciteit en omdat het dichtbij China ligt een vluchthaven geweest voor miners die uit China weggejaagd werden. Kort na het Chinese verbod is Kazachstan snel de op één na grootste producten van hashing power voor het bitcoin netwerk geworden.

Naar schatting begeeft 18 procent van het mining netwerk zich momenteel in China. De grootste speler is op dit moment de Verenigde Staten, waar miners op het gebied van wetgeving in ieder geval meer zekerheid lijken te hebben.

De enorme verhuizing van miners van China naar Kazachstan heeft de energieconsumptie van het land met 8 procent doen stijgen in 2021. Hetgeen het energienet in Kazachstan onder druk heeft gezet en de overheid doen overwegen een kernenergiecentrale te bouwen.

Hoewel het soms lijkt alsof landen niet blij zijn met de aanwezigheid van bitcoin miners, kan het veel belastinggeld opleveren. Kazachstan verwacht de komende vijf jaar voor 1,5 miljard aan belastinggeld te ontvangen van miners. Een groot deel daarvan gaat waarschijnlijk verloren als het wetsvoorstel van Sultanganziyev de eindstreep haalt.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan