Klanten failliete QuadrigaCX krijgen 13% van bitcoin storting terug

Voormalige klanten van de failliete Canadese cryptobeurs QuadrigaCX kunnen binnenkort een deel van hun stortingen terugkrijgen. Volgens Ernst en Young (EY) krijgen de gebruikers een cheque voor 13% van het totale bedrag van hun claim.

QuadrigaCX

Uit documenten van EY blijkt dat de nalatenschap van Quadriga CAD $303,1 miljoen (ter waarde van 222,3 miljoen Amerikaanse dollars) verschuldigd is aan de klanten van de beurs. Dit totale bedrag is verdeeld over 17.648 claims van schuldeisers.

Hiertoe behoren onder andere de Canada Post en Canada Revenue Agency (CRA), de belastingdienst van het land.

Uit de ingediende documenten blijkt dat er 15 claims zijn met een waarde van meer dan 1 miljoen Canadese dollars. Er zouden 28 claims zijn met een waarde tussen CAD $500.000 en $999.999. Tot slot zijn er nog 15.236 claims met een waarde van minder dan CAD $10.000.

Gebruikers van de failliete Canadese cryptobeurs krijgen binnenkort een cheque voor 13% van hun claim.

Volgens EY heeft de belastingdienst vastgesteld dat Quadriga tijdens de fiscale perioden 2016 tot 2018 geen inkomsten had gerapporteerd. Daarom moet het ook nog $11,7 miljoen aan achterstallige belastingen afdragen.

De waarde van de cryptovaluta wordt uitbetaald volgens de spotprijs van 15 april 2019. Destijds stond bitcoin net boven de $5.000-grens. Klanten komen dus twee keer van een koude kermis thuis: ze krijgen een lagere dollarprijs én een zeer laag percentage (13%) van hun gestorte cryptovaluta.

Het laat als te meer zien: not your keys, not your coins. Geld dat je niet in eigen beheer heeft brengt zo z’n eigen risico’s met zich mee.

Het verhaal van Quadriga is overigens tamelijk bijzonder. Oprichter Gerard Cotten verdween een aantal jaar geleden ineens tijdens een huwelijksreis in India en zou daarmee de private key en het gros van de klantentegoeden hebben meegenomen in zijn graf. Er is inmiddels ook een Netflix-serie gemaakt over het verhaal.

Lees meer over: