Netflix maakt documentaire over de ondergang van QuadrigaCX

Een van de meest spraakmakende gebeurtenissen in de wereld van bitcoin in 2018 krijgt een documentaire op Netflix. Cryptobeurs QuadrigaCX ging failliet nadat oprichter Gerard Cotten van de aardbodem verdween. Naar verluidt overleed hij in 2018.

Cotten zou de enige zijn die bij de klantenfondsen van de beurs kon en nam de toegang tot $250 miljoen aan klanten fondsen letterlijk zijn graf in. Hoe de documentaire uit gaat pakken is onbekend, wel is helder dat er een 'mooi' verhaal te vertellen valt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

 QuadrigaCX op Netflix

De documentaire heeft een opvallende titel: “Trust No One: The Hunt For The Crypto King”. De hoofdpersoon is dus de oprichter van de Canadese beurs en verdween plots tijdens zijn huwelijksreis in India in 2018.

Netflix gaat onder andere een groep investeerders volgen die op onderzoek uit gaan. Zij proberen achter de oorzaak en het verhaal te komen achter het verdachte overlijdensgeval. Volgens Netflix zijn de gedupeerden er van overtuigd dat het geld gestolen is.

Zo ging er een gerucht dat Cotten nog altijd in leven was en zijn dood in scene is gezet. Het ging zelfs zo ver dat er werd gevraagd om zijn graf open te maken. Voorlopig hebben de Canadese autoriteiten daar nog geen toestemming voor gegeven.

Accountantekantoor Ernst & Young bekeek na de dood van Cotten de geldstromen van QuadrigaCX. Hij roomde regelmatig geld van zijn klanten af om mee te leven. Hij kocht bijvoorbeeld auto's, vliegtuigen en boten.

Cotten maakte accounts aan op zijn eigen beurs en kocht met neppe Canadese dollars de tokens van zijn klanten. Hij kwam in de problemen toen de markt in 2018 in elkaar stortte.

Documentaire

Netflix maakt onder andere gebruik van het werk van Amy Castor. Zij heeft onderzocht hoe Cotten jaren lang te werk ging. Voordat hij in aanraking kwam met deze industrie was hij al actief in verschillende piramidespelen. Een daarvan werd zelfs stopgezet door de FBI.

De nieuwe Netflix-documentaire wordt geregisseerd door documentairemaker Luke Sewell. Het wordt geproduceerd door Minnow Films uit het Verenigd Koninkrijk. In 2022 moet het verhaal de huiskamers binnen knallen.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...