Klanten van grootste Oekraïense bank kunnen geen bitcoin kopen via Binance

Klanten van de grootste bank van Oekraïne kunnen geen bitcoin meer kopen als ze dat willen. De bank stopt grivna-betalingen naar cryptobeurzen. De timing is apart, gezien president Zelensky nét een wet heeft goedgekeurd die bitcoin legaliseert.

Oekraïense bank

Het gaat om de PrivatBank, goed voor zo’n 20 miljoen klanten. Deze groep kan dus geen bitcoin meer aanschaffen met hun bankrekening. Het nieuws komt naar buiten door de Oekraïense afdeling van cryptobeurs Binance. Op Facebook schreven ze het volgende:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“We willen je meedelen dat PrivatBank vanaf maart 2022 niet gaat meewerken aan acties met UAH op alle cryptobeurzen.”

Ze raden de Oekraïeners op om op zoek te gaan naar peer-to-peer alternatieven.

Opvallend genoeg is PrivatBank momenteel de enige bank in Oekraïne is die dit standpunt inneemt. Bij alle andere banken in het land kunnen klanten nog wel gewoon bitcoin kopen met de gryvnia.

De stap komt als een verrassing, aangezien de Oekraïense regering juist tijdens de oorlog bitcoin niet schuwt. In de wet die president Zelensky deze week goedkeurde, stond nota bene nog dat cryptobedrijven een bankrekening moeten krijgen.

Eigen besluit?

Het kan zijn dat de bank een eigen besluit neemt. Op de site van PrivatBank staat dat ze een aantal stappen hebben moeten zetten om financiële stabiliteit te kunnen waarborgen. Hierdoor hebben ze bijvoorbeeld opnamelimieten ingesteld en kredieten bevroren.

Eerder doken er ook al verhalen op van klanten bij wie de combinatie LocalBitcoins-naar-Privatbank niet lekker liep. Wellicht is het een tijdelijke situatie en valt het achteraf allemaal mee.

Handelsparen van bitcoin met de grivna zijn schaars. Op niet-Oekraïense beurzen zijn deze alleen genoteerd bij Binance en LocalBitcoin. Andere buitenlandse cryptobeurzen hebben überhaupt geen lijntjes met Oekraïense banken lopen. Wel kunnen mensen terecht bij Kuna, de bekendste lokale beurs.

Sinds de oorlog met Rusland stijgen de handelsvolumes van cryptovaluta met de lokale Oekraïense munt. Volgens sommige statistieken verdubbelde het zelfs.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsoekraine