Koeweit verbiedt alles wat je met bitcoin kunt doen

Koeweit gaat een verbod opleggen aan alle dingen die te maken hebben met cryptocurrency’s, inclusief bitcoin. Op 18 juli vaardigde de Capital Markets Authority (CMA) een richtlijn uit met betrekking tot de controle en uitgifte van virtuele activa in het land.

Verbod

De CMA is de belangrijkste financiële toezichthouder in het emiraat en schiereiland. De richtlijn van deze CMA komt neer op een “volledig verbod” op de belangrijkste use-cases van cryptocurrency’s. In het kort: betalingen, investeringen en mining.

De richtlijn verbiedt lokale regelgevers ook om licenties af te geven aan bedrijven die iets met virtuele activadiensten doen.

Ondertussen zijn effecten en andere financiële instrumenten gereguleerd en (uiteraard) dus wel toegestaan door de Centrale Bank van Koeweit. De CMA heeft deze activaklassen vrijgesteld van het verbod.

Naast het verbod benadrukt de CMA ook de noodzaak voor klanten om voorzichtig te zijn en zich bewust te zijn van de risico’s van virtuele activa. De toezichthouder benoemt specifiek dat “cryptocurrency’s geen enkele legale status hebben en niet worden uitgegeven of gesteund door een entiteit”.

Ze voegen er aan toe dat dat schendingen van de antiwitwaswetten van Koeweit vallen onder artikel 15 van wet nr. 106 van 2013. Daarmee willen ze nog even extra aangeven dat er straffen staan op het gebruik van cryptovaluta om zwart geld rond te sturen (en wit te wassen).

Volgens lokale berichtgeving komt het verbod uit de koker van zowel de Centrale Bank van Koeweit, als ook het Ministerie van Handel en Industrie en de Insurance Supervision Unit.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsverbod