Staatsobligaties van El Salvador 62% omhoog

Er bestaat een oud gezegde in de markt dat de kredietbeoordelingen van de traditionele beoordelaars vooral relevant zijn voor mensen die graag willen weten wat er in het verleden gebeurd is.

El Salvador, het eerste land ter wereld dat bitcoin adopteerde als wettig betaalmiddel, ervoer dat de afgelopen periode eigenhandig. Sinds kredietbeoordelaar Fitch de schuldpapieren van El Salvador een slechte beoordeling gaf in september 2022, met een voorspelling voor een faillissement in januari 2023, zijn de staatsobligaties van het land als een raket gestegen.

62 procent omhoog

Waar bitcoin in 2023 met ongeveer 80 procent is gestegen, zijn de obligaties van El Salvador met 62 procent gestegen in diezelfde periode. Op dit moment handelen de obligaties in kwestie voor ongeveer 72 cent op de dollar. Het gaat om obligaties die aflopen in 2027.

Nu grote namen als BlackRock plotseling achter bitcoin gaan staan, wordt het interessant om te zien hoe kredietbeoordelaars in het vervolg met de keuze van El Salvador omspringen. Het kan zijn dat ze nu ineens veel meer begrip voor die keuze tonen.

Met die prestaties doen de obligaties van El Salvador het beter dan de Invesco Emerging Markets Sovereign Debt ETF (PCY), die in 2023 met slechts 5,25 procent is gestegen (zie grafiek).

Grappig genoeg betaalde El Salvador in januari 2023 een obligatie van 800 miljoen dollar terug, waarvoor Moody’s had voorspeld dat het El Salvador niet zou lukken.

Staatsobligaties van El Salvador 62% omhoog

Hoeveel bitcoin heeft El Salvador?

In april had El Salvador nog 2.546 bitcoin volgens de berekeningen van Bloomberg. Die bitcoin kocht het voor een bedrag van ongeveer 108,2 miljoen dollar en op het moment van schrijven zijn die bitcoin rond de 75 miljoen dollar waard.

Wat dat betreft staat El Salvador nog op een virtueel verlies, maar om te beoordelen of het een goede keuze was om voor bitcoin te gaan, moeten we het land eigenlijk nog wat extra tijd geven.

Ze zijn immers pas in 2021 overgestapt op een zogenaamde bitcoin standaard. Verder haalde een bedrijf in El Salvador niet lang geleden 1 miljard dollar aan kapitaal op voor andere bitcoinplannen.

Het doel is om daarmee onder andere een bitcoin mining operatie te bouwen, waardoor El Salvador ook bitcoin gaat minen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....