Komt er in 2023 een einde aan de energiediscussie rondom bitcoin?

De bitcoin koers kent met het jaar 2022 een gigantisch lastige periode, maar op één specifiek worden flinke stappen gezet. Vanaf de beginjaren krijgt bitcoin kritiek voor zijn (potentiële) energieverbruik. Nu blijkt echter steeds vaker dat bitcoin een positief effect op de planeet kan hebben.

Wordt 2023 het jaar waarin er een einde komt aan de energiediscussie rondom bitcoin?

Bitcoin en het klimaat

Over de afgelopen 12 maanden zijn er een aantal mensen opgestaan binnen de bitcoin-gemeenschap die zich uitspreken over de positieve impact van bitcoin op het klimaat. Denk bijvoorbeeld aan Troy Cross, een filosofie-professor aan het Reed College in Oregon.

Ook Daniel Batten maakt de afgelopen periode naam en faam met zijn baanbrekende onderzoek over de positieve impact van bitcoin mining op de planeet. Batten legt middels zorgvuldigde berekeningen uit hoe en waarom bitcoin de enige beschikbare technologie is die op grote schaal de uitstoot van broeikasgassen kan verminderen.

Verder schreef Jason Maier in 2022 zijn boek “A Progressive’s Case for Bitcoin”, waarin hij ook opschrijft hoe en waarom bitcoin onder de streep een positieve ontwikkeling is voor de planeet. Het groene narratief rondom bitcoin wordt op deze manier steeds krachtiger.

Groene bitcoin bedrijven

Als het over bitcoin gaat, dan kan Jack Dorsey tegenwoordig bijna niet meer ontbreken. De miljardair investeert gigantisch in bitcoin en lijkt zijn hele leven momenteel op te geven voor het succes van de digitale munt. Momenteel investeert Dorsey veel in Afrika om mining projecten op te zetten op het continent.

Met Block investeerde hij in het bedrijf Gridless, een partij die bitcoin wil minen bij duurzame energiebronnen in Afrika. Het idee is om dat te doen op plekken waar op dit moment nog niets staat. Bijvoorbeeld bij een waterval waarvan de energie op dit moment nog verloren gaat.

Dankzij bitcoin is het mogelijk om deze energie te vangen en daar ook meteen geld aan te verdienen. Zonder bitcoin zou het niet rendabel zijn om die energie op te vangen, omdat er om de waterval in kwestie nog geen beschaving is. Het idee van Gridless is om eerst te verdienen en daarmee rustig dorpen om die energiebronnen heen te bouwen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....