Goedemorgen Bitcoin: ECB-bestuurder wil mining verbieden

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.

PlanB: bitcoin koers gaat minstens naar 100.000 dollar

We kennen PlanB allemaal van het beruchte stock-to-flowmodel. De analist publiceerde het model in 2019 en vergaarde daar in korte tijd faam mee binnen de bitcoingemeenschap.

Lang duurde zijn succes niet, want inmiddels zit het model er behoorlijk ver naast met zijn voorspellingen. Dat weerhoudt PlanB er niet van om zich te laten horen en ditmaal is het weer raak met een brutale koersvoorspelling.

In de bovenstaande YouTube-video waarin PlanB te gast is bij de podcast van Scott Melker, zegt de analist dat het goed mogelijk is dat de bitcoin koers richting de 100.000 of zelfs 1 miljoen dollar gaat. Dit betekent dat de Nederlandse analist zijn mening over bitcoin in de tussentijd niet veranderd heeft.

ECB-bestuurder Fabio Panetta wil bitcoin mining verbieden

Fabio Panetta, een belangrijke bestuurder van de Europese Centrale Bank (ECB), wil bitcoin mining verbieden in de Eurozone. De reden daarvoor is uiteraard het uitgekauwde klimaatargument dat ondertussen met vele interessante toepassingen weerlegd kan worden.

Tijdens de Insight Summit van de London Business School van 7 december riep Panetta het volgende: "tokens met een excessieve ecologische voetafdruk moeten verboden." Het is duidelijk dat de bestuurder van de ECB daarmee op bitcoin doelt.

Wat Panetta daarmee vergeet is dat ruim 50 procent van het complete Bitcoin netwerk draait op de door de Europese politiek zo geliefde duurzame energie. Daarnaast zien we dat veel partijen uit de olie- en gasindustrie ontdekken dat ze dankzij bitcoin een stuk minder CO2 kunnen uitstoten.

'Europa wil bedrijven verplicht laten rapporteren over klanten'

Bitcoin en de gehele cryptosector moeten de Europese Unie miljarden opleveren. In een gelekt voorstel komt een bedrag van €2,4 miljard voorbij.

In de praktijk gaat het vooral om het rapporteren door bedrijven aan Europa. Denk daarbij aan het delen van de informatie over het geld van klanten. Het gaat om richtlijnen voor dienstverleners binnen de Europese Unie. Wat voor gevolgen dit heeft voor aanbieders buiten de grenzen van Europa is nog niet duidelijk.

Het document is in handen van The Block. Het voorstel moet een 'gat in de regelgeving' opvullen. Zo gaat het bijvoorbeeld over mazen in de belastingwet waardoor je belasting kunt ontduiken. De Europese Commissie komt deze keer niet met bindende regels, het is aan de lidstaten zelf hoe ze deze specifieke plannen interpreteren.