Aftellen naar de halving: 39% van alle bitcoin al drie jaar niet bewogen

Het maximum van 21 miljoen eenheden is één van de fundamenten van bitcoin. De absolute schaarste die aan de digitale munt gekoppeld is maakt het voor velen een waardig alternatief voor goud en een store of value waar zij op vertrouwen. Dat maximum van 21 miljoen bitcoin zit niet specifiek in de computercode verwerkt, maar komt voort uit het uitgifte-schema dat iedere 210.000 blokken de beloning voor miners halveert.

Dan hebben we het natuurlijk over de vierjaarlijkse halving van bitcoin. Voor april 2024 staat er weer zo’n halving op het programma en gaat de blokbeloning voor miners van 6,25 naar 3,125 bitcoin per blok.

Het ritme van de halvings

Tot nog toe beweegt de bitcoin koers opvallend genoeg in het ritme van die halving. Op zich is dat niet vreemd, als je bedenkt dat met de halving ook de uitgifte van nieuwe bitcoin halveert. Dat zorgt voor een aanbodschok die de koers een aardig tik omhoog kan geven, mits de vraag natuurlijk op hetzelfde niveau blijft.

Aftellen naar de halving: 39% van alle bitcoin al drie jaar niet bewogen

Tot nu toe zagen we de bitcoin koers na iedere halving exponentieel stijgen. Dat biedt natuurlijk geen garanties voor de toekomst, maar het is wel degelijk een hoopgevende statistiek.

Volgens de analisten van de Amerikaanse versie van Bitcoin Magazine is die stijging het gevolg van een vraagschok en dus niet van een aanbodschok. “De toename van de koers is een vraag-gedreven fenomeen dat een illiquide supply raakt met hodlers die uit een zware bearmarkt komen en niet zomaar afscheid willen nemen van hun bitcoin”, zo schrijft de Amerikaanse versie van Bitcoin Magazine.

Het zijn volgens hen de lange termijn holders die de bodem bepalen in de bearmarkt, maar ook de toppen van de bullmarkt. Pas als zij besluiten om te verkopen zien we dat de koers begint af te koelen tijdens de bullmarkten.

Aftellen naar de halving: 39% van alle bitcoin al drie jaar niet bewogen

De bovenstaande grafiek laat mooi zien hoe belangrijk het koop- en verkoopgedrag van lange termijn holders is voor de koers in vergelijking met dat van de miners. Vergeleken met de lange termijn holders zijn de acties van de miners zo miniem, dat je ze bijna niet eens ziet in de grafiek.

Wat zien we nu?

Tijdens bearmarkten zien we vooral dat bitcoin zich verplaatsten van de speculanten die hun verlies nemen, naar de lange termijn holders die overtuigd zijn van de toegevoegde waarde van bitcoin binnen de financiële wereld. Inmiddels zijn lange termijn holders alweer twee jaar aan het accumuleren en zijn ze duidelijk niet geschrokken van de problemen bij Three Arrows Capital en het fiasco rondom FTX.

Aftellen naar de halving: 39% van alle bitcoin al drie jaar niet bewogen

Inmiddels zijn we op het punt dat ruim 67 procent van de volledige supply van bitcoin al 1 jaar of langer op hetzelfde adres staat. 53 procent staat al twee jaar op hetzelfde adres en 39 procent is zelfs al drie jaar niet meer in beweging gekomen.

Aftellen naar de halving: 39% van alle bitcoin al drie jaar niet bewogen

Op het moment van schrijven is ongeveer 92 procent van de volledige supply van bitcoin reeds in omloop. De volgende halving komt met rasse schreden dichterbij en steeds meer mensen leren over de absolute schaarste van bitcoin en hoe interessant dat kan zijn in de schaduw van alle ellende die we momenteel in het traditionele financiële systeem zien (schuldenberg, bankencrisis et cetera).

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....