Disclaimer
Wanneer je via affiliate links in onze content een aankoop doet, kunnen wij een commissie verdienen zonder extra kosten voor jou. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Laat Trump de financiële markten expres crashen?

Laat Trump de financiële markten expres crashen 508

De financiële markten staan onder druk. De koersen van grote indexen zoals de S&P 500 en de Nasdaq zijn fors gedaald. Beleggers vrezen een handelsoorlog, en er wordt met de vinger gewezen naar Donald Trump. Maar is dit een ongewenst neveneffect, of onderdeel van een groter plan?

Marktcorrectie of strategische zet?

De S&P 500 verloor de afgelopen weken 10%. De Magnificent Seven—de grootste tech-aandelen—zakten zelfs 20%. De oorzaak ligt bij de aangekondigde importheffingen. Trump wil bijvoorbeeld 200% heffingen op alcohol invoeren. Dit raakt bedrijven, beleggers reageren angstig.

Trump zelf lijkt zich daar niets van aan te trekken. “We gaan door met deze tarieven, want ze maken Amerika sterker,” stelt hij. De vraag is: gebruikt hij de marktcorrectie als strategie?

Rente, staatsschuld en herfinanciering

De Amerikaanse staatsschuld blijft stijgen. In 2025 komt 9,2 biljoen dollar aan staatsleningen te vervallen. Dit geld moet worden terugbetaald of geherfinancierd. Hogere rente maakt dat problematisch.

De rente op staatsobligaties was begin 2024 nog 4,65%. Na de recente marktdaling zakte deze naar 4,2%. Dit wijst erop dat beleggers massaal overstappen naar obligaties, wat de rente drukt. Als Trump opzettelijk de markt corrigeert, kan hij zo goedkopere staatsfinanciering afdwingen.

Vluchten naar veilige havens

Door de onzekerheid verschuift kapitaal. Goud brak door de $ 3000 per ounce, een record. Zilver volgt. De angst op de markt is duidelijk zichtbaar in de enorme stijging van putopties. Beleggers speculeren op verdere dalingen en beschermen zich tegen crashes.

Bitcoin kreeg ook een klap. Sinds de piek in december 2024 is er $ 13 miljard per dag verdampt uit de cryptomarkt. Toch blijft institutionele interesse groeien. De Amerikaanse overheid onderzoekt hoe ze meer Bitcoin kan accumuleren, en er ligt een wetsvoorstel in het Congres om 1 miljoen BTC te kopen.

Amerika kiest bitcoin, Europa kiest controle

In de VS wordt Bitcoin steeds vaker gezien als strategisch bezit. Europa volgt een andere koers. Christine Lagarde zet vol in op de digitale euro. Dit roept vragen op. Waarom zou iemand vrijwillig overstappen op een gecentraliseerd, programmeerbaar betaalsysteem met limieten?

Een plan met risico’s

Trumps strategie—als het een bewuste zet is—draagt risico’s. Marktdalingen kunnen tot een recessie leiden. Maar als de inflatie en rente dalen, kan Amerika zijn staatsschuld goedkoper herfinancieren. Dit zou de economie op lange termijn kunnen versterken.

De vraag blijft: veroorzaakt Trump een recessie, of bouwt hij aan een sterkere toekomst?

1
Wij hanteren een strikt redactioneel beleid dat gericht is op feitelijke nauwkeurigheid, relevantie en onpartijdigheid. Onze content, gecreëerd door vooraanstaande experts uit de industrie, wordt nauwgezet beoordeeld door een team van ervaren redacteuren om te zorgen voor naleving van de hoogste normen in rapportage en publicatie.

Door: Madelon Vos

Madelon is een doorgewinterde financieel en crypto expert. Ze heeft een scherp oog voor de financiële markten en deelt wekelijks nieuwe inzichten waar jij als investeerder je voordeel mee kan doen....

Array
(
    [0] => 215807
    [1] => 218092
    [2] => 218585
    [3] => 216389
    [4] => 217574
)