Lagarde waarschuwt cryptobedrijven voor medeplichtigheid aan oorlog Rusland

Volgens Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) worden cryptovaluta zoals bitcoin gebruikt om sancties te omzeilen. Cryptobedrijven kunnen daardoor betrokken zijn bij de oorlog, zo stelt ze.

Lagarde over crypto

Keiharde data om deze stelling te bekrachtigen deelt Lagarde niet. Maar aanbieders van cryptovaluta moeten daarom volgens de voorzitster oppassen dat ze niet medeplichtig zijn aan de oorlog in Oekraïne. Lagarde sprak dinsdag op een online congres.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Door de sancties tegen Rusland zijn oligarchen, bedrijven en banken op zoek naar alternatieve betaalmethoden. In theorie is bitcoin een oplossing. Het is onstopbaar, decentraal, mondiaal en digitaal geld. Sinds enkele weken is duidelijk dat het centraal aangestuurde SWIFT-systeem dat niet is.

De ECB zegt signalen te hebben ontvangen dat vooraanstaande Russische personen gebruik zouden maken van cryptovaluta zoals bitcoin.

"Van alle soorten digitale activa ben ik binnen de Russische context het meest ongerust over de crypto-activa. Vormen ze een bedreiging? Ja."

"We hebben stappen genomen om bedrijven die cryptomunten aanbieden duidelijk te maken dat ze het risico lopen medeplichtig te zijn aan de oorlog in Oekraïne."

Wat deze stappen precies zijn, is niet bekend. Tegelijkertijd rept Lagarde geen woord over de voordelen die bitcoin (en andere cryptovaluta) bieden aan Oekraïne. Zij haalden in de laatste weken tientallen miljoenen dollars aan cryptodonaties op.

Zelfde twijfels in de VS

In allerlei Westerse politieke praatkamers komt hetzelfde thema naar voren. Democraat Elizabeth Warren stelde een aantal vragen aan John Levy, oprichter van Chainalysis.

Ze ging ervan uit dat iemand met slechte bedoelingen een miljard dollar aan "crypto" had en hoopte te horen dat hij zijn bezit met cryptovaluta kon wegsluizen.

De reactie van Levy was niet het antwoord waar ze op hoopte: de liquiditeit is er niet om dit te kunnen doen, blockchains zijn open en er is (dus veel te volgen). Een oligarch kan zich volgens hem dus niet beschermen met bitcoin. Er wordt in totaal maar $30 miljoen per dag door mixers gegooid, met een miljard dollar kom je niet zo ver.

Warren wil (middels een wetsvoorstel) dat bedrijven moeten kiezen tussen zakendoen met de Verenigde Staten of met Rusland. Ze moeten volgens haar niet voor beide markten kunnen kiezen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsECBRusland