Leenplatformen zien daling in interesse en moeten rente terugschroeven

Bitcoin (BTC) is inmiddels een wereldwijd bekend financieel product. Rondom bitcoin worden steeds meer verschillende diensten gebouwd. Bedrijven als Ledn en BlockFi bieden klanten rente aan om hun bitcoin te stallen.

Op hun beurt gaan zij dan weer die bitcoin uitlenen aan partijen die daar om vragen. De grote vraag voor leningen vind je vooral bij grotere beleggers (of institutionele beleggers). Daar is echter steeds minder vraag.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

BlockFi en ook partijen als Celsius zagen een grote groei aan vraag naar bitcoinleningen vanaf 2020. Inmiddels is de vraag wat bekoeld en dat heeft gevolgen voor de rentes en beloningen die dit soort bedrijven kunnen bieden.

Even tussendoor: als je jouw bitcoin uitleent, kun je het kwijtraken. Denk goed na voordat je jouw geld bij iemand anders neerzet. Zeker als zij ook nog eens hele mooie winsten beloven of hoge rentes. Dat geld moet namelijk ook ergens vandaan komen.

Grote groei, kleine beloningen

Om een voorbeeld te geven: BlockFi zag een groei van ruim 1.700% in 2020 alleen als het gaat om assets in beheer. Concurrent Celsius zag zelfs een groei van 1.900% in minder dan een jaar.

Nu moeten ze echter snijden in de beloning van hun klanten. BlockFi gaf ooit 6,25% voor klanten die meer dan 1 bitcoin uitleende. Inmiddels ligt dat percentage tussen de 1%-3% voor slechts 0,35 bitcoin. De grotere bedragen krijgen maarliefst 0,1% extra rente.

Niet gek, want nogmaals: die winst moet ergens vandaan komen. De financiële markten krijgen wereldwijd klappen. Dat heeft gevolgen voor de interesse in dit soort uiterst risicovolle constructies.

Ledn reageerde in een blogpost op de huidige markt. Zij zien dat beleggers minder geneigd zijn aan te kloppen voor grote bedragen. Zij zien onder andere een gebrek aan kansen voor grote investeerders om te profiteren van arbitrage.

Grote beleggers kunnen met behulp van een lening soms de markt bespelen en zo op een plek goedkoper inkopen dan gemiddeld. En dan, met wat geluk, ook weer voor hoger dan gemiddeld verkopen op een specifieke beurs of in een specifiek land.

In de update van Ledn is een voorbeeld te vinden. Het verschil tussen de aankoop van $1 miljoen aan bitcoin op Coinbase en FTX wordt steeds kleiner. In februari was dit nog 0,16%, nu ligt het op 0,08%. Die kleine marges maken het minder aantrekkelijk om geld te lenen om gebruik te maken van dit gat in aanbod.

De bitoinmarkt zit vol met experimenten en bedrijven die daarvan proberen te profiteren. Laat je niet gek maken en steek niet zomaar geld in iets waar ze grote winsten mee beloven. Als jij rente ontvangt, moet de betaler dat eerst ergens dubbel en dwars terug zien te verdienen. Dat lukt lang niet altijd.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
“Dalende bitcoin-ether spread goed nieuws voor altcoinhandelaren”

De dalende bitcoin-ether-spread is muziek in de oren van altcoinhandelaren, zo meldt Coindesk vandaag. De...

Bitcoin whales Nieuws
Bitcoin (BTC) whales boeken gigantische winsten op hun investeringen

Ki Young Ju van CryptoQuant deelt regelmatig interessante informatie over de blockchain van bitcoin. Ditmaal...

Nieuws
Bitcoin ETFs verzamelen ruim 746.831 bitcoin

De Spot Bitcoin ETFs beginnen langzaam te merken hoe schaars bitcoin is. Als we Grayscale...

Nieuws
Bitcoin koers bereikt hoogtepunt van $61.000 op grote cryptobeurzen

Bitcoin blijft in 2024 doorknallen. De prijs per BTC staat voor het eerst in ruim...

bitcoin bullish Nieuws
“Bitcoin opnieuw op $57.000 maar de markt staat op zijn kop”

De bitcoin koers is deze week voor het eerst sinds 2021 weer op het niveau...

Lees meer