Libanezen minen bitcoin om aan falend geldsysteem te ontkomen

Libanezen gebruiken naar verluidt bitcoin mining om het kapotte banksysteem te vervangen. Terwijl de economie van Libanon getroffen is door hyperinflatie en banken allerlei restricties leggen op het dollargebruik, kies men nu voor bitcoin en Tether.

Bitcoin in Libanon

Zo doet Georgio Abou Gebrael zijn verhaal bij CNBC. Hij is architect en hoorde in 2016 over bitcoin. Sinds zijn land sinds 2019 in een financiële crisis verkeert, is de beweegruimte van geld flink ingeperkt. Onlangs circuleerden er nog video’s op het internet van inwoners die met wapens hun geld kwamen opeisen bij de bank.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De lokale valuta heeft sinds augustus 2019 meer dan 95% van zijn waarde verloren, het minimumloon is effectief gedaald van $450 naar $17 per maand. Pensioenen zijn daarmee ineens ook waardeloos geworden.

In het voorjaar van 2020 werden banken gesloten en daarom kon Gebrael geen geld meer opnemen van zijn bankrekening. Als hij via internationale overschrijvingen dollars wilde ontvangen, kon dat ook niet. De wisselkantoren zouden dan zelf de dollars vasthouden, om de Libanese pond tegen een te laag tarief uit te geven.

Daarbij zou het de helft van de waarde verliezen, zo vertelt Gebrael. Daarom ging hij op zoek naar alternatieven: bitcoin en Tether.

Gebrael werd betaald voor zijn baan als architect en kocht daar een beetje bitcoin van. Inmiddels krijgt hij 90% van z’n inkopen uit freelance-werk uitbetaald in bitcoin. De andere helft van zijn salaris uit zijn vaste baan krijgt hij in dollars. Dollars zijn echter moeilijk te verkrijgen in het land.

Daarom is de USDT-stablecoin ook populair. Via peer-to-peer uitwisselingen en submarine swaps ruilt Gebrael Tehter zijn verdiende bitcoin in voor de digitale dollar-equivalent.

Mining

Ahmad Abu Daher deelt eenzelfde verhaal. Met een aantal vrienden begon hij bitcoin en altcoins te minen met elektriciteit uit waterkracht.

“Dus in feite betalen we heel goedkope elektriciteit en krijgen we nieuwe dollars via mining.”

Intussen zijn ze met 11 mining rigs aan de slag waarmee ze ongeveer 0,02 bitcoin per maand ter waarde van ruim $400 verdienen.

Ahmad is niet de enige. Op CNBC vertelt Salah Al Zaatare een soortgelijk verhaal. Waarom? Het huidig financieel faalt en men gaat op zoek naar uitwegen.

De groei van de populariteit van cryptovaluta in Libanon viel ook Chainalysis al op. Uit nieuw onderzoek van het analysebedrijf steeg het cryptotransactievolume met ongeveer 120% op jaarbasis.

Als betaalmiddel zijn cryptovaluta verboden in Libanon, maar als spaarmiddel mag men wel bitcoin of Tether aanhouden.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze mobiele Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwslibanon