Israël beperkt betalen met cash
Israël wil het gebruik van contante betalingen verder inperken. Per vandaag zijn er nieuwe regels van kracht om witwassen met cash geld helpen te voorkomen en digitale betalingen te bevorderen.
Nieuwe limiet op cash geld
Sinds januari 2019 gelden er voor Israëlische bedrijven en particulieren limieten aan het gebruik van contante betalingen. Die limieten zijn nu verder verlaagd. Per 1 augustus 2022 geldt er een limiet tot 6.000 Israëlische Shekel (NIS), wat overeenkomt met $ ~1.720 euro) voor zakelijke transacties en NIS 15.000 (~4.300 euro) voor persoonlijke transacties.
In de toekomst zijn meer beperkingen te verwachten. Zo mag je niet meer dan 200.000 sjekel (~57.000 euro) in privéwoningen oppotten.
Tamar Bracha, bij de Israëlische belastingdienst (ITA) verantwoordelijk voor de invoering van de wet, vertelde aan Media Line dat het beperken van het gebruik van contant geld het criminelen moeilijk moet maken. "Het doel is om het volume aan contant geld op de markt te verkleinen, vooral omdat misdaadorganisaties de neiging hebben om op contant geld te gebruiken."
Limieten op cash worden door sommigen gezien als een kans voor meer adoptie van bitcoin. Een crypto influencer zoals Lark Davis ziet in de inperking een kans voor bitcoin. Het is bijvoorbeeld mogelijk om met bitcoin te betalen zonder derde partij of om bitcoin te sparen in een eigen ledger.
Volgens de Amerikaanse macro econome Lyn Alden is er sprake van een bredere trend en gaan meer landen het voorbeeld van Israël volgen.
Nederland
Contante betalingen boven de 3.000 euro wil Nederland gaan verbieden. In september
2020 is hiermee de ministerraad akkoord gegaan. Het betreft een verbod voor
handelaren in goederen en niet voor particulieren. Deze wijziging in de Wet ter
voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme is nog niet ingegaan. Bitcoiners juichen het gebruik van cash geld juist toe, want het vergroot je financiële privacy.
Also read
Nederlandse opsporingsdiensten leggen beslag op 25 miljoen euro aan cryptomunten
Europese Unie richt aparte divisie op om witwassen met bitcoin te voorkomen
Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!