Lightning Labs lanceert nieuwe oplossing voor BRC20-problemen van bitcoin

Lightning Labs heeft een nieuwe oplossing bedacht voor het 'minten' van nieuwe tokens op het bitcoinnetwerk, ook wel bekend als BRC20 tokens. De oplossing heet Taproot Assets Protocol.

BRC20 tokens

Lightning Labs is een bedrijf dat software ontwikkelt voor het lightningnetwerk, de tweede laag op het bitcoinnetwerk dat snellere en goedkopere transacties mogelijk maakt. Het bedrijf ontwikkelt open source en schaalbare lightningsystemen waarmee gebruikers geld efficiënter kunnen verzenden en ontvangen.

BRC-20 tokens zijn tokens die op het bitcoinnetwerk worden gebruikt. Sinds januari 2023 is het Ordinals-protocol op de markt, waardoor je aan elke satoshi op de blockchain extra gegevens kan toevoegen zoals een plaatje of een filmpje. Een BRC-20 token is een variant op een plaatje of filmpje, een stukje activa die ook aan elke satoshi is toe te voegen. En daar is een wilde handel in ontstaan, met file op het netwerk en technische uitdagingen tot gevolg.

In een blogpost van 16 mei heeft het bedrijf de huidige methoden kritiek geuit waarmee activa op de bitcoinnetwerk worden opgeslagen. Ze noemt deze "bijzonder inefficiënt" en wijst op omslachtige protocollen die metadata van activa "rechtstreeks in de blokken" opslaan.

Het Taproot Assets Protocol is ontworpen om "maximaal off-chain" te werken, zodat opstoppingen op het netwerk en daarmee hoge fees wordt voorkomen. Want sinds de introductie van de BRC20 tokenstandaard door de anonieme ontwikkelaar "Domo" op 8 maart zijn dit type tokens zeer populair geworden.

Volgens Lightning Labs kunnen Protocol-gebruikers binnenkort hun BRC-20-activa in het lightningnetwerk integreren, met toegepaste wallets, beurzen en handelaren.

Volgens ontwikkelaar Domo is het Taproot Assets Protocol een veel "betere oplossing" is voor het 'minten' van nieuwe activa in vergelijking met de reeds bestaande methoden zoals JavaScript Object Notation (JSON), omdat het gebruikers eenvoudig kunnen overstappen naar het lightningnetwerk voor "snelle en goedkope transacties".

De overgrote meerderheid van de tot nu toe gecreëerde BRC20-tokens maakt gebruik van ordinale inscripties van JSON-gegevens om tokencontracten op te tuigen, tokens te minten en over te dragen. Deze methode kan op veel kritiek rekenen van ontwikkelaars, omdat het een veel duurdere oplossing is in vergelijking met lightning.

Taro

Het Taproot Assets Protocol is de nieuwe versie van het oorspronkelijke "Taro"-protocol. Lightning Labs moest de naam van de software veranderen nadat een rechter had besloten dat het een inbreuk was op het handelsmerk van blockchainontwikkelaar Tari Labs.

De totale waarde van BRC-20-tokens heeft op 9 mei even de grens van $ 1 miljard overschreden, maar is sindsdien weer gedaald tot $500 miljoen, een daling van bijna 50%.

Lightning Labs lanceert nieuwe oplossing voor BRC20-problemen van bitcoin
Lees meer over:
Bitcoin nieuwslightning

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...