Litouwen legt historische boete van $10 miljoen op aan Payeer voor overtreding sancties

3880 totale weergaven
|

De Litouwse Financial Crime Investigation Service (FNTT) heeft een recordboete van ongeveer $ 10 miljoen opgelegd aan de cryptobetalingsdienst Payeer. De boete is de grootste die ooit is opgelegd aan een aanbieder van virtuele activa in Litouwen en komt voort uit beschuldigingen van Anti-Money Laundering (AML) overtredingen en het faciliteren van transacties met gesanctioneerde banken.

Achtergrond van de boete

Op 7 juli kondigde de FNTT de boetes van in totaal 9,29 miljoen euro ($ 10 miljoen) aan. Payeer, een crypto-uitwisseling en e-commerce betaaldienst, stond naar verluidt klanten toe om geld over te maken naar gesanctioneerde Russische banken en hield zich niet aan de AML-regelgeving.

Het agentschap begon het onderzoek naar Payeer in 2023, toen het ontdekte dat het bedrijf zonder geldige licentie had gewerkt nadat zijn Estse licentie in januari 2023 was ingetrokken.

Overtredingen en activiteiten

Payeer maakte transacties in Russische roebels mogelijk, waarbij geld werd overgemaakt van en naar Russische banken die door de Europese Unie waren gesanctioneerd. Volgens de FNTT waren deze transacties al meer dan 18 maanden aan de gang, waarbij minstens 213.000 klanten betrokken waren en die meer dan 164 miljoen euro aan inkomsten genereerden.

Uit het onderzoek bleek dat Payeer de identiteit van zijn klanten niet voldoende verifieerde, wat volgens het agentschap een opzettelijke poging was om te voorkomen dat het aanzienlijke inkomsten misliep.

Handhaving en boetes

De boetes tegen Payeer bestaan uit twee delen: 8,23 miljoen euro ($ 8,91 miljoen) voor het schenden van internationale sancties en 1,06 miljoen euro ($ 1,15 miljoen) voor het schenden van AML-wetten. Ondanks pogingen van de FNTT om deze transacties te stoppen, heeft Payeer naar verluidt niet meegewerkt of de nodige opheldering verschaft.

Impact op de crypto-industrie

De zaak tegen Payeer onderstreept de toenemende controle en regeldruk waarmee de cryptocurrency-industrie wordt geconfronteerd. Het benadrukt de noodzaak van robuuste compliance maatregelen om illegale activiteiten te voorkomen en de integriteit van financiële systemen te behouden.

Samenvatting

De recordboete van Litouwen tegen Payeer is een belangrijke ontwikkeling in de handhaving van AML en naleving van sancties binnen de crypto-industrie. Naarmate overheden en regelgevende instanties hun toezicht verscherpen, moeten cryptobedrijven hun nalevingsraamwerken versterken om zware straffen te voorkomen en duurzame activiteiten te garanderen.

    Door: Raul Gavira

    Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....