Centrale Bank VS schroeft rente iets verder op, ondanks dreiging in banksector

Fed bitcoin inflatie

De Federal Open Market Committee (FOMC) heeft zich weer beraad over de rentetarieven voor de komende periode. De groep centrale bankiers uit de Verenigde Staten besloot om de basisrente met 25 procentpunt te verhogen.

Hogere rente

Deze renteverhoging ligt in lijn der verwachting. Door de stijging van 0,25% komt de basisrente nu neer op 5%.

Het beleid van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, wijkt niet af van de afgelopen maanden. De rentestijging is wel een stuk kleiner dan in 2022 het geval was, toen Powell en consorten de rente telkens met 0,5% en 0,75% ophoogden. In februari kozen ze er echter ook al voor om de stijging op (slechts) 0,25% te houden.

Voorafgaand aan de meeting was de vraag hoe de centrale bank om zou gaan met de huidige situatie in de markt. Enerzijds is de inflatie nog steeds veel hoger dan het mandaat van 2%, wat roept om scherpe renteverhogingen.

Tegelijkertijd vielen er in de afgelopen weken banken om als gevolg van de extreme rentestijgingen en de ongerealiseerde verliezen die banken maakten. Een bankrun zorgde voor het einde van de Silicon Valley Bank (SVB), waarna er middels het Bank Term Funding Program (BTFP) nieuw geld in de bankensector werd gepompt.

Nu lijkt de FOMC geen keuze te willen maken: een lichtere stijging van de rente om de inflatie iets meer te temmen, hopend dat de bankensector zich blijft houden. Het is in zekere zin de meest neutrale beslissing die Jerome Powell kon nemen.

Als reactie op het nieuws was er kort volatiliteit in de markt. Bitcoin bleef uiteindelijk relatief stabiel rond de $28.500.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsdollar