Luidt BlackRock een nieuwe bitcoin bullmarkt in?

BlackRock is één van de grootste vermogensbeheerders ter wereld met een balans van bijna 8.600 miljard dollar eind 2022. Het beursgenoteerde concern van de invloedrijke Larry Fink is van plan een bitcoin trust goedgekeurd te krijgen.

Van BlackRock is bekend dat ze wel eens spelen (lees: handelen) met bestaande bitcoin futures (ETF's), maar nu nemen ze dus zelf het initiatief om een beleggingsproduct te lanceren. Dat product vereist dat ze ook zelf spot bitcoin gaan kopen op de markt, dus de firma kan - net zoals Grayscale in het verleden - zich ontpoppen als een belangrijke koper op de wereldmarkt. Opvallende naam: Coinbase Custody moet de ingeslagen bitcoins veilig gaan bewaren. Juist, hetzelfde Coinbase dat onder vuur ligt bij de Securities & Exchange Commission onder leiding van Gary Gensler.

Een blik bij bitcointreasuries leert dat BlackRock al 6.15 bitcoin op de balans heeft staan, maar een bron en verificatie van de data ontbreekt. Wat zeggen experts op Twitter over het nieuws? Fondsmanager Mike Novogratz, van een geheel kleinere orde dan Fink, denkt dat een goedgekeurd bitcoin trust het "beste is wat bitcoin kan overkomen".

Volgens Noelle Acheson, voormalig hoofd research bij CoinDesk onder meer, ziet het juist als een politieke move van Flink. Want in het huidige klimaat, waar bedrijven zoals Coinbase en het 'buitenlandse' Binance, worden aangeklaagd door de effectentoezichthouder SEC, moet diezelfde SEC zich gaan uitspreken over een bitcoin trust van BlackRock.

En wat BlackRock op de markt wil brengen heeft meer kenmerken van een bitcoin exchange traded fund (ETF) dan het product dat Grayscale nu al vermarkt (en waarvan de aandelen tegen fikse korting te koop zijn). De SEC heeft nog géén enkele bitcoin spot ETF goedgekeurd, iets waar de industrie al sinds 2013 (!) mee bezig is.

Volgens Acheson is een nederlaag al ingecalculeerd, maar is dit bedoeld als een politieke boodschap: Democraat Flink die zijn mede partijgenoten op de vingers tikt en impliciet zegt: wees toch niet zo streng voor die cryptosector.

Welk scenario zich de komende maanden gaat ontwikkelen, is onbekend. Maar dat bitcoin nu 'steun' krijgt van BlackRock, is positief te noemen. Maar dat zal niet zonder eigen agenda zijn, want criticasters wijzen er ook op: is de onrust die is veroorzaakt door de SEC niet gewoon georkestreerd door BlackRock en andere traditionele finance partijen? Het spel dat onrust en paniek leidt tot lagere spotprijzen en dat er ingekocht wordt tegen deze prijzen?

Adam Cochran denkt van wel en krijgt bijval op Twitter.

Ook William Clemente gooit er een nieuwe meme in waarbij hardliner en senator Elizabeth Warren iets in het oor fluister van SEC-voorzitter Gary Gensler.

De komende maanden moet duidelijk worden wat de uitkomst wordt van dit politieke getouwtrek in Amerika. Het bitcoin netwerk en protocol trekt zich daar weinig van aan. Volgend jaar vindt de halving sowieso plaats, is de rekenkracht van het netwerk stijgende en neemt het aantal gebruikers op het netwerk nog steeds toe, met dank aan toepassingen op onder meer het lightningnetwerk.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBlackrock

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...