Lyn Alden: ‘Het lijkt erop dat Buffet de kleine Amerikaanse banken wil redden’

Als je al wat langer meeloopt in de wereld dan heb je vast weleens van Warren Buffet gehoord. Buffet is een Amerikaanse investeringslegende, die miljardair werd met zijn investeringsfirma Berkshire Hathaway. Nu lijkt het erop dat hij de top van het Amerikaanse bankwezen heeft uitgenodigd in Omaha om een deal te bespreken om de kleinere banken van de Verenigde Staten redding te bieden.

In gesprek met team Biden

Bloomberg weet zelfs te melden dat Warren Buffet de afgelopen week meerdere gesprekken voerde met officials van het team van president Joe Biden. Die gesprekken gingen over de mogelijkheid dat Buffet zou investeren in het regionale Amerikaanse bankwezen om de banken overeind te houden.

Verder zou de investeringslegende het team van Biden geadviseerd hebben over een plan van aanpak voor de ellende die zich momenteel ontvouwt. Buffet heeft een redelijk lange geschiedenis wat betreft het redden van Amerikaanse banken.

In 2011 voorzag hij bijvoorbeeld Bank of America van een kapitaalinjectie nadat het aandeel capituleerde als gevolg van de crisis van 2008. Verder deelde hij 5 miljard dollar uit aan Goldman Sachs in 2008, om te voorkomen dat de bank zou omvallen als gevolg van het failliet van Lehman Brothers.

Afgelopen weekend werd al bekend dat de Amerikaanse autoriteiten alle tegoeden van de klanten van de omgevallen banken zou garanderen. De hoop is dat daarmee het grootste deel van de paniek zou verdwijnen.

Wat betekent dit voor bitcoin?

Volgens de bitcoin-gemeenschap kan dit moment weleens de definitieve doorbraak van bitcoin op het financiële wereldtoneel betekenen. Als inderdaad blijkt dat de banken geen veilige plek meer zijn om je kapitaal te stallen, dan kan bitcoin weleens opstaan als een veilig alternatief.

Tot op dit moment zijn de problemen bij de Amerikaanse banken in ieder geval niet slecht geweest voor de bitcoin koers. Op het moment van schrijven zijn de bulls in gevecht met de koers van 27.000 dollar. Vanaf het begin van 2023 gemeten staat bitcoin op een indrukwekkende plus van ruim 60 procent.

Het lijkt echter te vroeg om nu al te spreken van een nieuwe bullmarkt. Er is een begin, maar laten we de situatie vooral rustig afwachten en niet te hard van stapel lopen. Deze gebeurtenissen hebben immers maar weer eens laten zien hoe snel de situatie compleet kan omdraaien.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....