Goedemorgen Bitcoin: Handelaar waarschuwt voor koersdaling van 50%

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.

Update: Centrale bank helpt Credit Suisse met 50 miljard

Update: De Zwitserse bank Credit Suisse heeft van de centrale bank in het land een lening ontvangen van maximaal 50 miljard Zwitserse frank. De bank verkeert in grote problemen en heeft te maken met klanten die al enkele maanden weglopen vanwege verschillende schandalen. Bovendien heeft de Saudi National Bank aangekondigd de bank niet meer financieel te willen helpen.

De koers van Credit Suisse daalde eergisteren met 25 procent naar een nieuw dieptepunt, wat ook heeft geleid tot bezorgdheid bij beleggers over de toestand van banken in het algemeen. Europese bankaandelen kregen te maken met dalende aandelenkoersen. Om deze zorgen weg te nemen heeft de centrale bank van Zwitserland extra geld beschikbaar gesteld aan Credit Suisse, tot een totaalbedrag van maximaal 50 miljard Zwitserse frank (dat is iets meer dan 50 miljard in euro).

Handelaar waarschuwt voor koersdaling bitcoin van 50 procent

Een pseudonieme crypto-handelaar waarschuwt ervoor dat bitcoin zijn bodem mogelijk nog niet bereikte aan het einde van 2022. Destijds viel de koers naar ongeveer 15.500 dollar. Altcoin Sherpa vertelt nu aan zijn 10.800 abonnees op YouTube dat bitcoin in eerste instantie nog weleens een nieuw hoogtepunt van 30.000 dollar kan neerzetten in 2023, om vervolgens met 50 procent te dalen naar een koers van 15.000 dollar.

ECB voert rente verder op tot 3,5%, ondanks dreigende bankproblemen

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat door waar het mee bezig was. Opnieuw verhoogt het de rente, dit keer met een half procentpunt. Je zou bijna kunnen zeggen: "De ECB gaat onverstoord door", kijkend naar de omstandigheden waarin de bank zich verkeert.

Enerzijds is er nog steeds erg hoge inflatie in Europa, wat roept om hogere rentetarieven. Door de basisrente te verhogen, wordt nieuwe liquiditeit duurder en dus moet dit de geldontwaarding afremmen en inflatie doen dalen.

Om de inflatie, die in Europa maar liefst op 8,4 procent staat, heeft de ECB de rente al maanden doen laten oplopen. Het belangrijkste rentetarief in de eurozone staat nu op 3,5 procent. Het is al de zesde keer in acht maanden tijd dat de ECB de rente verhoogt.