Lyn Alden: ‘Te snelle renteverhogingen zorgen met deze schuldenberg voor chaos’

Als je het aan de populaire macro-econome Lyn Alden vraagt is de Federal Reserve veel te agressief geweest met zijn renteverhogingen en is chaos onvermijdelijk. Hierbij verwijst Alden naar de jaren 40 van de vorige eeuw, die volgens haar veel meer lijken op de huidige situatie dan de jaren 70.

“Vanaf nu moet de Federal Reserve kiezen tussen het beschadigen van de Amerikaanse dollar of het beschadigen van kleine banken”, aldus een duidelijke Lyn Alden.

Jaren 40 van de vorige eeuw

Volgens Alden lijkt de huidige situatie dus vooral op de jaren 40 van de vorige eeuw en zijn de vergelijkingen met de jaren 70 niet goed. In de jaren 70 was er ook sprake van hoge inflatie en moest de centrale bank die ook bevechten met agressieve renteverhogingen. Het grote verschil met de jaren 70 en vandaag, is dat er destijds niet zulke hoge schulden in het systeem waren.

In ieder geval relatief gezien waren de schulden destijds een stuk lager. Als je kijkt naar de jaren 40 van de vorige eeuw, dan lijkt die situatie al een stuk meer op wat we vandaag de dag zien. Om die reden verwijst Alden voor “lessen uit het verleden” ook naar die periode, in plaats van naar de jaren 70 van de vorige eeuw.

Alle ogen op woensdag

Voor nu zijn volgens Alden alle ogen gericht op komende woensdag. In een meme onder haar post zie je drie kinderen die in discussie zijn over de rentevergadering van de Federal Reserve die voor woensdag op het programma staat.

“Hij heeft de rente veel te snel verhoogd”, zo zegt de eerste. “Er staat hem een lastige beslissing te wachten”, voegt de tweede toe. “Heeft hij de jaren 40 van de vorige eeuw dan niet bestudeerd?”, vraagt een derde zich af.

Jerome Powell is de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve waar Alden naar verwijst. Als je het aan Lyn Alden vraagt had hij naar de jaren 40 van de vorige eeuw moeten kijken en het veel rustiger aan moeten pakken. Niet de rente als een raket verhogen, terwijl ze deze de afgelopen 10 jaar rond de 0 procent hing.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....