Macro-analist verwacht stijging bitcoin als gevolg van zwakke dollar

De negatieve correlatie van bitcoin met de Amerikaanse dollar is de afgelopen weken gebroken. Bitcoin slaagt er maar niet in om opwaarts momentum te pakken, ondanks het feit dat de Amerikaanse dollar (DXY) blijft dalen. Die situatie hoeft volgens Noelle Acheson, auteur van de Crypto is Macro Now nieuwsbrief, niet lang meer te duren. Afgelopen week viel de DXY met 2,26 procent omlaag voor de slechtste week sinds november, terwijl bitcoin moeite heeft om de koers van 30.000 dollar te behouden.

Tijd voor bitcoin?

“De negatieve relatie tussen DXY en bitcoin komt waarschijnlijk wel terug”, aldus Noelle Acheson. De Amerikaanse dollar is de wereldreservemunt en speelt op die manier een grote rol in de wereldhandel. Als de dollar stijgt, dan kost dat in feite geld voor mensen met in dollars uitgedrukte schulden, waardoor zij risico-assets moeten verkopen. Een zwakkere Amerikaanse dollar heeft het tegenovergestelde effect.

“Een zwakkere dollar is een boost voor de wereldwijde liquiditeit, omdat mensen met schulden in Amerikaanse dollars hierdoor meer ademruimte krijgen”, zo stelt Acheson in de maandag-editie van haar nieuwsbrief.

Macro-analist verwacht stijging bitcoin als gevolg van zwakke dollar

In de bovenstaande grafiek zien we duidelijk terug hoe dominant de Amerikaanse dollar op dit moment nog is. Ongeveer 70 procent van alle wereldwijde schulden zijn op dit moment nog uitgedrukt in Amerikaanse dollars.

Als de Amerikaanse dollar terrein blijft verliezen ten opzichte van andere fiatvaluta, dan is het volgens Acheson een kwestie van tijd voordat bitcoin weer goede koersprestaties op de mat legt.

Verdere daling

Zowel Acheson als het grote Goldman Sachs verwachten dat de Amerikaanse dollar nog weleens verder kan dalen de komende periode. “De Amerikaanse dollar daalde hard in reactie op de afkoeling van de inflatie en de verwachting dat de Federal Reserve na juli een meer afwachtende houding zal aannemen”, aldus Goldman Sachs in een notitie aan hun clientèle van vrijdag.

Acheson haalde een vergelijkbare opinie aan, waarbij zij stelde dat enkele fundamentele ontwikkelingen richting een zwakkere dollar wijzen.

“De daling van de Amerikaanse dollar voelt solide. Het zat er al langer aan te komen en fundamentele ontwikkelingen wijzen op een verdere daling. Ondanks de signalen dat de Amerikaanse consument nog altijd sterk is, duikt de inflatie snel omlaag”, aldus Acheson.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....